En av de avgörande faktorerna bakom beslutet att lyfta upp Tinnerbäcken ovan mark – och därmed göra badsjön mindre – var att dagens kulvert dömts ut som otillräcklig.
Innan fullmäktige gick till beslut ville därför Michael Cocozza (LL) läsa utredningen som låg bakom den bedömningen. Han fick de digitala filerna mejlade till sig, men också en faktura på 1 100 kronor.
– Det är inte rimligt att en ledamot i KF ska behöva betala för att fullgöra sitt uppdrag, säger Cocozza, som nu väljer att JO-anmäla kommunen.
Enligt lag har alla medborgare rätt att ta del av kommunens offentliga handlingar. Om man läser dem på plats är det gratis, men vill man ha dem hemskickade kostar det pengar.
I Linköping är de första nio sidorna gratis. Beställer man tio sidor kostar det 60 kronor och varje sida därutöver sex kronor. Det är ovanligt dyrt. Statens taxa, som många kommuner följer, ligger på två kronor per sida.
Linköpings kommun tar dessutom, till skillnad från många andra, lika mycket betalt för digitala handlingar som för papperskopior. Att få en pdf på 10 sidor mejlad kostar alltså 60 kronor. Innehåller den 500 sidor kostar det 3 000 kronor. Det tycker Michael Cocozza är orimligt.
– Vi i Linköpingslistan vill att digitala handlingar ska vara gratis för medborgarna. Det kostar inget att mejla iväg digitala filer. Det är god service och stärker demokratin om handlingar i form av utredningar och annat är tillgängliga för alla inför fullmäktiges beslut. Papperskopior kan man ta betalt för, kommenterar han.
Linköpings taxor beslutades av kommunfullmäktige 2018. De överklagades till förvaltningsrätten, som gav kommunen rätt. Domstolen kom fram till att kommunen får ta ut samma taxa för digitala handlingar som för papperskopior. Det avgörande är att kommunen sammanlagt inte tar in mer avgifter än sina totala kostnader för utlämnandet av handlingar. Om just sex kronor per sida är rätt nivå kunde domstolen inte ta ställning till.
I Cocozzas JO-anmälan mot kommunen menar han att han i egenskap av ledamot i kommunfullmäktige hade rätt att få ut handlingarna gratis. I kommunens taxebestämmelser står det nämligen att ingen avgift ska tas ut av förtroendevalda "när det krävs för att dessa ska kunna fullgöra sitt uppdrag".
– I det här fallet gjordes bedömningen att handlingarna inte var nödvändiga för Michael Cocozza för att kunna fullgöra uppdraget som ledamot i fullmäktige, kommenterar kommundirektör Paul Håkansson.
Men varför tar kommunen lika mycket betalt för att mejla en digital handling som för att kopiera en massa papper?
– Man kan lika gärna vända på det. Varför ska någon som vill ha handlingar som bara finns i pappersform behöva betala mer? Här handlar det om likabehandlingsprincipen, säger Håkansson.
Huruvida det var rätt att ta betalt av Michael Cocozza får nu JO avgöra. Själv menar Cocozza att det blir orimligt dyrt om kommunen tar ut avgifter för de handlingar som han begär ut.
– Om jag till exempel vill granska att allt gått rätt till i en upphandling kan det kosta mig 10 000–15 000 kronor. Det är inte Paul Håkansson som ska bedöma om en förtroendevald behöver ta del av utredningar, det gör man själv som förtroendevald. Kommundirektörens hållning motverkar transparens, kunskapsspridning och en faktabaserad debatt, förutsättningar för en fungerande demokrati, kommenterar Cocozza.