Lokalen är modern i uttrycket. Högt i tak, stora ljusinsläpp, strikt inredd med svarta stolar, vita bord och genomtänkt placerade gröna växter. Konferenskänsla av modernt snitt. Man betalar i kassan och går sedan till disken vid det öppna köket och får nöjet att se kockarna dekorera din tallrik med den måltid du beställt. Det tar lite tid men är både ögonfröjdande och aptitretande.
Salladsbordet är mera av kompletterande karaktär med spännande och skiftande blandningar av råkost, en kumminkryddad vitkål plus en pastasallad.
Fyra sorters mycket goda bröd fullständigar. I varmhållningen hämtar lunchgästen ris och kokt eller rostad mandelpotatis att förstärka varmrätten med.
Fem alternativ finns fantasifullt inrangerade under rubriker som "Hav och insjö", Skog och slätt" eller rätt och slätt "Långkok".
Dagens "Långkok" är en spänstig och mjäll kyckling som kokat in sig i en mild och aromatisk currysås. Fågeln sällskapas av oskalade äpplebitar som behållit ett mjukt tuggmotstånd tillsammans med ett lager söta skivor av gul lök och mjukkokta morötter. En lyxig rätt som sprider lust i munnen.
Skog och slätt är kålpudding med bräserad kål och kalvsky rårörda lingon och smakar alldeles utmärkt.
Hav och insjö bjuder smörstekt forell, gotländska rödbetor med kapris, varmrökt sidfläsk och blåmusselvelouté (bubblande sås). Utmärkt tillagade råvarukombinationer som imponerar på smaksinnena. Ekoveg är en mycket vackert upplagd vegetarisk lasagne med Boxholmsost, färska spenatblad och rotfruktssallad med kallpressad rapsolja från Sänkdalen. Hela anrättningen är god med en kraftig smak av tomat. Det kostar 95 kronor för en lunch på Collegium och det är en för stor summa att lägga varje dag på utelunchen, tycker vi. Men ta gärna plastlåda hemifrån en dag eller två för att kunna unna dig en riktigt prisvärd och god lunch någon gång då och då. Det är du värd.