"Coronasmittan kommer lägligt för dem"

"Museet röker ut oss. Coronasmittan kommer lägligt för dem", säger krögaren Mats-Erik Otter som är hyresgäst hos Östergötlands museum. Museet har däremot en helt annan bild.

Mats-Erik Otter, ägare till Hagdahls kök, och Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum, är oeniga om hyresavtalet.

Mats-Erik Otter, ägare till Hagdahls kök, och Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum, är oeniga om hyresavtalet.

Foto: Arkiv/corren

Linköping2020-04-01 18:00

Sedan 2018 driver Mats-Erik Otter restaurangen Hagdahls kök på Vasavägen. Lokalen hyr han av Östergötlands museum, som just nu totalrenoveras för drygt 70 miljoner – en kostnad som Region Östergötland och Linköpings kommun delar på. 12 mars sade museet upp hyreskontraktet med Mats-Erik. Anledningen till uppsägningen är enligt museet att även restaurangen ska renoveras.

Året ut har Mats-Erik Otter rätt till lokalen enligt hyresavtalet. Liksom många andra krögare är det tuffa tider för restaurangen, med färre besökare och bokningar, till följd av coronapandemin. När Mats-Erik Otter tecknade hyresavtalet med museet betalade han in motsvarande sex månadshyror, på sammanlagt 180 000 kronor, i depositionsavgift – pengar han ska få tillbaka den dagen hyreskontraktet slutar gälla. Mats-Erik förväntar sig ingen sänkning av hyran, men hade hoppats få använda sina depositionspengar, för att på så sätt slippa varsla personal. 

–  Det är så kort tid kvar på hyreskontraktet. Jag tycker att jag ska få använda mina egna pengar i de här tuffa tiderna. Det är det minsta de kan göra och det kostar dem ingenting. Men jag har fått ett blankt nej. På grund av det här har jag behövt varsla tre anställda, och fler lär det bli. 

Linköpings kommun har sedan tidigare vidtagit stödåtgärder för besöks- och restaurangbranschen och, liksom flera branschorganisationer, uppmuntrat fastighetsägare att hjälpa sina hyresgäster under den här perioden. Mats-Erik Otter har inte känt något stöd från museet. 

– Museet röker ut oss. Coronasmittan kommer lägligt för dem. Jag har inte fått någon information om ersättningslokal. Går jag i konkurs är de inte längre skyldiga att hitta en ersättningslokal, säger han.

Att det skulle finnas någon taktik för att "röka ut" Otter dementerar museichef Olof Hermelin.

– Mitt enda syfte är att lösa avtalsfrågan så att vi kan renovera och öppna upp museet med en restaurang av kvalité. Det är det jag jobbar med. Coronakrisen har inget med det här att göra. Vi är också i besöksnäringen och är utsatta. Vi sitter alla i samma sits. Vi har sympati för vår hyresgäst. 

I ett mejl förtydligar Hermelin att ombyggnaden har varit planerad sedan länge och att museet informerade Mats-Erik Otter om den kommande ombyggnationen när han tog över hyreskontraktet. Olof Hermelin skriver vidare att museet före uppsägningen fört diskussioner med Otter i syfte att nå en lösning. När det misslyckades tvingades museet att säga upp hyreskontraktet. Museet kommer att erbjuda restaurangen att fortsätta hyra lokalen efter renoveringen vilket Otter, enligt Hermelin, blivit informerad om.

Varför kan ni inte ge Hagdahls kök tillgång till depositionen?

– Den är inte konstruerad för det här som gäller nu. 

Det är inget som går att rucka på nu när det bara är månader kvar av kontraktet?

– Nej, det är en säkerhet för andra frågor kopplat till avtalet. 

Du har skrivit, i ett mejl till krögaren, att du vill att avtalsfrågan ska lösas utan jurister.

– I såna fall är det länge sedan. Vi har jurister inkopplade båda två nu. 

Göran Gunnarsson (C) är ordförande i Östergötlands museums styrelse, och menar att museet under lång tid varit i konflikt med Otter.

– Vi har haft synpunkter. Vi vill ha ut mer av restaurangen, och det tycker vi inte att vi fått. Det har diskuterats kafé och kvällsarrangemang.

Samtidigt uppmuntrar kommunen fastighetsägare att hjälpa sina hyresgäster. Du ser ingen motsättning här?

– Nej, inte alls. Det här är en pågående konflikt. Att då blanda in det här, nej det förstår jag inte. Vi i styrelsens arbetsutskott har gett Olof mandat att sköta den här frågan. Vi står helt bakom honom.

Mats-Erik Otter håller inte med om att det finns en pågående konflikt.

Det låter som att ni haft en diskussion om vad restaurangen ska innehålla?

– Jag känner inte igen det här. Jag förstår inte vad Gunnarsson menar. Jag har aldrig fått frågan om att hålla öppet mer. Vi har haft kafé när de velat det. Vi vill ju tjäna pengar.

Varför har du inte velat flytta på dig tidigare och på så sätt möjliggöra renoveringen?

– Jag har nio månaders uppsägningstid och bröllop inbokat sedan länge. Därför ville jag inte flytta före sommaren som museet ville. Jag har varit tydlig med att jag vill att det ska gå rätt till – det är den enda konflikt som finns.

Avtalsfrågan ska nu drivas vidare i hyresnämnden. 

Hyres- och arrendenämnden

Hyres- och arrendenämnden i Linköping har i uppdrag att likt en domstol avgöra vissa tvister och medla mellan enskilda parter i frågor som gäller hyra, bostadsrätt och arrende.

I de fall när hyresnämnden inte kan avgöra tvisten ska parterna vända sig till tingsrätten eller kronofogden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!