Corren-reporter ovanligt vittne

Correns journalist Jenny Eriksen är kallad som vittne vid tisdagens rättegång om spritbussarna. Detta är ovanligt, eftersom journalistens tystnadsplikt är grundlagsskyddad.

Arkivbild: Vid en polisrazzia mot östgötska spritbussar i vintras.

Arkivbild: Vid en polisrazzia mot östgötska spritbussar i vintras.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-11-15 07:30

Per Hultengård, chefsjurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna, är kritisk till att journalister ska sitta i vittnesbåset. Det sker bara ett fåtal gånger per år i Sverige, uppskattar han.

– Det allra bästa är nog om journalister in i det sista inte vittnar. Men samtidigt finns det en allmän vittnesplikt som även omfattar journalister. Om man till exempel har varit ute på ett jobb och då sett en grov misshandel så vore det märkligt om man skulle hävda källskydd och inte kunna vittna, säger Hultengård.

Corren avslöjade för några år sedan de systematiserade bussresorna där bulvaner reser med bussbolag för att köpa på sig stora mängder sprit som sedan förs i in i landet. Journalisten Jenny Eriksen har befunnit sig i anslutning till olika parkeringsplatser – sammanlagt i cirka 45 timmar – med syftet att på avstånd observera så kallade spritbussar. Det har blivit underlag till artiklar i en granskning av den kriminella verksamheten med spritsmuggling.

Polisutredningen kring verksamheten är omfattande. Totalt står nu 18 personer åtalade för inblandning i brottsligheten, förundersökningen är 1 500 sidor lång. De fyra personer som är involverade i bussbolaget, med en 51-årig företagsledare i spetsen, åtalas för grov smuggling och grov olovlig försäljning av alkohol. Bussresorna mellan Sverige och Tyskland ska ha genomförts mellan januari 2012 och april 2015. Jenny Eriksen har under utredningen kallats till polisförhör och senare har åklagaren kallat henne som vittne i rätten.

Östgötamedias ansvariga utgivare Anna Lindberg delar uppfattningen att reportern är starkt begränsad med hänsyn till tystnadsplikten.

– Som publicister och journalister ska vi inte vara en del av rättssystemet. Uppstår en situation där vi har vittnesplikt så kan vi behöva vittna. Men vi kan bara bekräfta vad vi redan har publicerat, säger publisher Anna Lindberg och tillägger:

– Vårt källskydd är grundlagsskyddat och jag förutsätter att domaren ser till att man inte ställer några frågor som kan röja våra källor.

Per Hultengård anser att det är problematiskt att journalister kallas till förhör.

Varför?

– Det är en fråga om trovärdighet. Journalister har tystnadsplikt. En källa ska kunna lita på det och kunna berätta saker, lämna uppgifter. Men om journalister sedan uppträder i tingsrätten som vittne finns en risk att den trovärdigheten påverkas.

Tror du att så blir fallet i det här ärendet?

– Correns journalist Jenny Eriksen har observerat saker som åklagaren har bedömt kan ha betydelse. Det viktiga är att domstolen kan garantera att inga andra frågor ställs, man kan inte ställa frågor som kan röja en uppgiftslämnare. Då måste domaren avbryta förhöret i rätten.

Kan Correns reporter fortsätta sin granskning av spritbussarna?

– Ja. Det är domstolens uppgift att se till att det inte ställs frågor som kan röja några källor, säger Per Hultengård.

Domaren som leder huvudförhandlingen heter Rolf Holmgren. Han poängterar att journalister inte är undantagna vittnesplikten.

– Den gäller alla. Men när det gäller journalister är grundlagen tydlig. Den säger att domstolen noga ska se till att inte några frågor som kan röja några källor ställs. Jag kommer att påminna både åklagare och försvarsadvokater om detta innan vi inleder förhöret, säger Rolf Holmgren.

Källskydd

Källskydd, anonymitetsskydd eller tystnadsplikt som det också kallas, innebär att den som har tagit emot ett tips eller en uppgift inte får röja identiteten för den som vill vara anonym.

Det är straffbart för den som tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan.

Läs mer i tryckfrihetsförordningen kapitel tre, tredje pragrafen eller i yttrandefrihetsgrundlagen kapitel två, tredje paragrafen.

www.sjf.se

Allmän vittnesplikt

Innebär att du är skyldig att vittna i domstol om åklagaren eller den misstänkta personen och dess försvarare anser att det behövs. Du kan alltså inte bestämma själv om du vill vittna eller inte.

Undantag från vittnesplikten har du som:

... är part i målet, det vill säga är medåtalad

... är nära släkting till den åtalade

... är under 15 år

... lider av en psykisk störning

... omfattas av tystnadsplikt eller sekretesshinder genom exempelvis ditt arbete.

Källa: www.polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!