Corren testar blåljuskörning

Det känns som att köra på is, stresspåslaget är kraftfullt och illamåendet kommer krypande. VTI i Linköping kan numera erbjuda en unik blåljussimulator. Vi har testat den.

Correns Pelle Johansson testar att köra utryckningsfordonet i hög hastighet på en motorväg.

Correns Pelle Johansson testar att köra utryckningsfordonet i hög hastighet på en motorväg.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2017-05-06 17:00

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har satsat omkring fem miljoner kronor i ett projekt som syftar till att utbilda poliser, brandmän och ambulanspersonal i blåljuskörning.

Arbetet med att modifiera en simulator, där eleven ställs inför ett stort antal oväntade och plötsliga svårigheter under en utryckning som varar i 20 minuter, har pågått i ungefär ett år och i dagarna är det dags att inviga den supertekniska skapelsen.

– Det blir en mer informell tillställning här på företaget, men vi är självklart mycket glada för att vi är där vi är just nu, säger avdelningschef Jonas Jansson.

Björn Lidestam, forskare i kognitionspsykologi, berättar att man utvecklat ett scenario där föraren i utryckningsfordonet tränas i tre olika miljöer, tät stadstrafik, landsvägskörning och framfart i hög hastighet på motorväg, med blåljuset påkopplat samtidigt som sirenerna tjuter för fullt.

– Det är ett högt stresspåslag och vi har lagt in så verklighetstrogna moment som möjligt. Det kan till exempel vara en framförvarande bilist som plötsligt svänger ut framför räddningsfordonet eller en person som helt oväntat kliver ut på ett övergångsställe.

– Vi har medvetet byggt in kritiska situationer som kommer lite tätare än vad som förekommer vid en verklig utryckning. Vi tror nämligen att det skapar en ännu större säkerhet och trygghet hos förarna när det blir ett skarpt läge.

– En polis, brandman eller ambulanssjukvårdare som dessutom klarar av att sitta bakom ratten under en utryckning, utan att bli överdrivet stressad av de trafikmoment som uppstår, kommer sannolikt att göra ett bättre jobb vid själva olycksplatsen.

Simulatorn, dess benämning är "Simulator 2" är byggd inuti en riktig lastbilshytt där föraren sätter sig tillrätta och spänner fast säkerhetsbältet.

Sekunderna senare börjar resan där ögonen borrar sig fast i det som utspelar sig på en 98 tums led-tv någon halvmeter bort.

Här handlar det om att ha hundraprocentig koll på fötter och händer.

Reaktionsförmågan får heller inte svikta en millisekund.

Om du till äventyrs släpper på koncentrationen är risken stor att utryckningsfordonet hamnar i diket eller, ve och fasa, orsakar en masskrock.

Under resan på motorvägen, där hastigheten ibland kryper upp mot 140 kilometer i timman, gäller det att hålla tungan rätt i mun i det vänstra körfältet där programmet spottar ur sig den ena omkörningen efter den andra.

Undertecknad klarade uppdraget i den stora brandbilen med viss möda och besvär.

Det var en aning småknepigt i början.

Starten blev lite slirig och det kändes stundtals som att köra på is.

Efter ett tag fick jag bättre kontroll på fordonet.

Det jobbiga var att parera alla situationer som uppstod när medtrafikanterna gjorde något oväntat.

Stresspåslaget var kraftfullt och illamåendet kröp på efter några minuter bakom ratten.

Den digitala bilden på nära håll, med alla synintryck och snabba rörelser, kan ha varit det som påverkade.

– Det är inte alls ovanligt att det sker. Det brukar drabba folk med särskilt bra balanssinne, förklarade Jonas Jansson som nu välkomnar alla blåljusenheter i hela Sverige att komma till Linköping och utbilda sig.

– Det här är en anläggning som inte finns någon annanstans och vi har skapat trafiksituationer som inte går att öva i verkligheten.

Björn Lidestam poängterar att en person kan behöva flera lektioner för att uppnå en viss nivå i sitt körsätt .

– Det är en intressant frågeställning hur många det kan röra sig om. Förhoppningsvis kan vi utvärdera det längre fram, säger han. Jag anser också att det borde vara obligatoriskt för alla som kör ett räddningsfordon att genomgå den utbildning som vi erbjuder.

Vinsterna med simulatorn är många, menar Jonas Jansson.

– Trygghet, säkerhet och effektivitet är några områden som påtagligt förbättras, säger han. Alla tjänar på om man kan minska riskerna vid en utryckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om