Rödmålade cykelpassager blir en allt vanligare syn runt om i landet, men hittills inte i Linköping. Förrän nu. Bakom VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut vid universitetet, har en halv cykelbana målats röd.
– På vissa håll har man uppmärksammat att färgen slits väldigt snabbt, vilket leder till stora underhållskostnader. Men sen har man också sett att det kan bli lägre friktion jämfört med vanlig asfalt, berättar Anna Niska som är forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, kring drift och underhåll av gång- och cykelvägar.
Nu har halva cykelbanan målats röd för att kunna göra en direkt jämförelse av friktionen på målad och omålad vägbana.
Målet med den röda färgen är att göra bilisterna uppmärksamma på cykelpassagen, men det är inte helt riskfritt menar Anna Niska.
– På vissa ställen har man sett att det ger en ökad säkerhet, men på andra ställen har man sett att färgen ger en försämrad säkerhet. Risken är att man får samma effekt som med zebralagen, att man rullar ut röda mattan för cyklister som då tror att de har företräde, och sen är det inte så.
Det är samma regler som gäller på cykelpassagen, oavsett om den är rödmålad eller inte. En vanlig olyckstyp är när både bilister och cyklister har grönt och bilisten ska svänga. När bilisten har svängt i en korsning och ska passera en bevakad cykelpassage ska hen köra med låg hastighet och har väjningsplikt mot cyklister som på rätt sätt har kört ut på, eller just ska köra ut på, cykelpassagen.
VTI testar färgen på uppdrag av Stockholms stad. För att kunna göra täta tester av friktion och slitage valde man en cykelpassage ett stenkast från det egna huset. Men det finns ett intresse för fler rödmålade cykelpassager även i Linköping. Kommunalrådet Elias Aguirre (S) berättar att kommunen planerar att testa med röda vägbanor för cyklar på ytterligare två ställen, Trumslagargatan och Mårdtorpsvägen.
– Det handlar dels om att göra det tydligare för cyklisterna vart de ska någonstans. Dels markera att det är cyklisterna som är prioriterade i korsningen.
Om försöket faller väl ut kan det bli röda vägbanor lite varstans i staden.
– Inspirationen kommer framför allt från Köpenhamn. När vi blir allt fler Linköpingsbor gäller det att prioritera cyklismen. Det håller inte att så många tar bilen för att göra ärenden i centrum, säger Aguirre,
Bänkt Olsson Åke Alvin