Det är gott om cyklar längs med hela gatan. I färgglada cykelställ står de sida vid sida. Det innebär att utrymmet för bilar är mindre än tidigare och möjligheten att parkera är begränsad.
För många patienter till Nygatans vårdcentral har det ställt till problem. Vårdcentralens chef, Gun Lindgren bekräftar att det är besvärligt för många patienter.
– Vi kan inte ha det så här. Det är bökigt för våra patienter som måste kunna ta sig till oss, säger hon.
Rörelsehindrade personer med tillstånd har rätt att stå på gatan i tre timmar. Om det finns en ledig plats, vill säga. Om inte hänvisar kommunen till några parkeringsplatser på Apotekargatan eller parkeringen på Eddan.
Gun Lindgren tycker inte hon sett så mycket förståelse från kommunen sida för de problem som vissa av vårdcentralens patienter – som inte kan åka kommunalt – kan få.
– Ambulans och färdtjänst får självklart åka fram. Men den som tar en taxi, som inte är färdtjänst, får svårare att nå vårdcentralen påpekar hon.
Allt det här beror på att Linköping är en stad med ambition att ha så lite biltrafik i city som möjligt. Nygatan ska bli ett så kallad gångfartsområde, enligt Alexander Nilsson, trafikplanerare på Samhällsbyggnadskontoret.
Det innebär att de bilar – med särskilda tillstånd – som kör i ett sådant område inte får köra fortare än gångfart.
Han känner till att det har varit diskussioner om planeringen, men att gatan ska bli bilfri är ett politiskt beslut, påpekar han.
– Men fortfarande är det fritt fram att åka bil och bli avsläppt på gatan
Reaktionerna från butiksägare och andra har varit blandad.
– Några är irriterade och undrar hur vi har tänkt, medan andra tycker det är jätteskönt att slippa för mycket bilar.
Innan cykelställen kom plats gjordes en utredning där man studerade vart de som parkerade tog vägen. Det man såg var att det inte i första hand var butikerna på Nygatan som besöktes. De flesta gick in mot centrum, konstaterar Alexander Nilsson.