Då flyttar akuten på US

Blir du akut sjuk nästa vecka gäller det att veta vart du ska ta vägen. Natten mellan 27 och 28 september flyttar både vuxenakuten och barnakuten till nya, gemensamma lokaler på US.

Den gamla datortomografen får sällskap av den här nya.

Den gamla datortomografen får sällskap av den här nya.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2016-09-20 19:27

Ingången till den nya akuten ligger på sjukhusets västra sida, bredvid den nya förlossningsavdelningen. Dit kommer man via Hälsovägen, som går mellan Garnisonsvägen och Lasarettsgatan.

– Nu blir det en och samma ingång för alla akuta patienter, barn som vuxna. Tills nu har vi haft en särskild medicinsk barnakut vilket gjort det svårt för många att veta vart de ska, säger Petra Palm, som är projektledare för akutflytten.

Fyra akutplatser för allvarliga tillstånd har i den nya akuten blivit nio, detta för att kunna klara av stora olyckor. En annan nyhet är att akuten nu får tillgång till två datortomografer för akutröntgen, mot tidigare en. Det uppskattar Mattias Axelsson, verksamhetschef för röntgenkliniken.

– Datortomografen på akuten har gått varm dygnet runt. Det har varit en flaskhals som nu byggs bort.

Patienterna sorteras

Den nya akutmottagningen har föregåtts av fem års noggrann planering. Urban Säfwenberg har varit chef för akuten under de åren och han förklarar att en grundtanke är att hitta ett bättre flöde för patienterna.

– Redan i ankomsthallen undersöker en sköterska vårdbehovet. Enklare fall kan särskilda behandlingssköterskor ta hand om direkt i ett par anslutande rum. Vissa patienter kan hänvisas till att besöka vårdcentralen dagen efter, säger Säfwenberg.

Akutmottagningen har i snitt 130 patienter per dag. Vissa dagar är de 170, med en anhopning på eftermiddagarna.

– Det kan ge väldigt långa väntetider, men vi hoppas kunna minska dem nu, säger Säfwenberg.

Den nya akuten är betydligt större än den gamla. Ändå har en korridor förberetts med larm för att kunna lägga patienter även där.

– Vi får allt fler patienter. Ökningen är ungefär tre procent om året och det finns inget som säger att den ökningen kommer att sluta. Därför har vi valt att förbereda korridorplatserna, säger Säfwenberg.

Tredje flytten

Den allra första akutmottagningen i Linköping öppnades 1969 och den har flyttats två gånger – 1977 och 2003.

– Längre tillbaka fanns det ingen akut, men allt var annorlunda då. Folk sökte inte vård akut i samma utsträckning, för det fanns ändå inte så mycket att göra åt till exempel en hjärtinfarkt. Man väntade tills medicin- eller kirurgmottagningen öppnade och sökte sig dit, säger Urban Säfwenberg.

Förverkligar en dröm

Urban Säfwenberg har jobbat med akutvård i hela sitt liv. Han har kämpat för att få akutläkare erkänd som en basdisciplin med en egen utbildning – och det har han lyckats med.

– Tidigare hade vi medicinare, ortopeder och kirurger på akuten. Medicinaren kunde ha massor av patienter en dag medan kirurgen satt och drack kaffe. Nu är över 90 procent av våra läkare akutläkare som klarar av alla patienter. Inom två år ska det vara 100 procent.

Lagom till invigningen av den nya akuten hoppar Urban Säfwenberg av chefsjobbet och lämnar över till Anna Gunnarsson. 56 år gammal ska Säfwenberg förverkliga en gammal dröm. Den 1 oktober sätter han sig på skolbänken.

– Jag är medicinläkare och kardiolog, men nu ska jag själv utbilda mig till akutläkare!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om