Då ordnas manifestation mot sextrakasserier

#metoo började som en hashtag i sociala medier men den spred sig i rasande fart till verkliga livet. Nu blir det stor manifestation på söndag. I Linköping är det Nike Lindhe och Louise Rahmqvist som arrangerar.

Engagerade. På söndag arrangerar de manifestationen #metoo i Linköping, Louise Rahmqvist och Nike Lindhe. Mopsen Svea ska också vara med.

Engagerade. På söndag arrangerar de manifestationen #metoo i Linköping, Louise Rahmqvist och Nike Lindhe. Mopsen Svea ska också vara med.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-10-20 11:10

De känner inte varandra överhuvud taget, när vi ses på Stora torget för att ta en bild är det första gången de träffas. Men de säger samma saker, de är lika engagerade och nu arrangerar de en manifestation på söndag.

#metoo har växt lavinartat i sociala medier. Modiga kvinnor har berättat om sina upplevelser av sexuella kränkningar och spridit chockvågor genom landet just genom att de är så många och att sexuella trakasserier är så mycket vanligare än de allra flesta trodde. Det enorma intresset ledde till beslutet att ordna en stor manifestation på Sergels torg i Stockholm på söndag.

Det upptäckte psykologstudenten Nike Lindhe. Precis samtidigt upptäckte Engelska skolan-kuratorn Louise Rahmqvist samma sak. Båda skrev, var för sig och ovetande om varandra, till Stockholmsarrangören och frågade om det skulle bli någon manifestation i Linköping.

– Arrangören svarade: nej inte än, gör det du! berättar Nike. En minut senare skrev hon igen och berättade om en annan Linköpingstjej som ville engagera sig.

– Och det var jag, säger Louise, jag såg inget i Linköping och skrev och frågade och fick svaret: det finns en annan intresserad tjej, ta kontakt!

Sagt och gjort. Här någonstans övergick engagemanget från sociala medier till att bli konkret, i verkligheten.

– Lite av en krock, säger Nike och skrattar. I den virtuella världen händer allt så fort, tusentals människor nås på ingen tid alls, aktiviteter växer explosionsartat – men när vi ska fixa tillstånd till manifestationen så talar kommunen om handläggningstid på några dagar! Fast det har gått bra.

De båda hoppas att det kommer mycket folk på söndag, och att stämningen blir stark.

– Syftet är ju att visa solidariteten med temat, att dela upplevelsen, säger Nike.

– Att reagera och agera, fyller Louise i, och att kanske nå andra målgrupper än dem som finns på sociala medier.

Louise Rahmqvist jobbar mot sexuella trakasserier dagligen.

– Jag har främst reagerat på hur trakasserierna normaliseras, säger hon. Hur andra runt den drabbade säger "du vet ju hur han är", "det är så där killar gör", som om övergrepp och kränkningar vore normala inslag i livet som det bara är att acceptera.

– Jag instämmer, säger Nike. Jag har så många nära vänner som har varit med om så grova övergrepp att de inte ens orkar dela den här hashtaggen och berätta. Vi behöver varandra, och vi behöver att folk ser hur det är.

#metoo

Det började med ett avslöjande om sextrakasserier i Hollywood: filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för våldtäkt och sexuella övergrepp.

I spåren av skandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier i filmbranschen, på arbetsplatser, i mataffärer, på krogen, på lekplatser, i skolor.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter.

Hashtagen #metoo skapas. En hashtag består av ”staketsymbolen” (#) framför ett ord och används för att märka olika ord och göra dem sökbara.

Gensvaret blir enormt, miljontals kvinnor i hela världen engagerar sig.

På söndag manifesteras engagemanget på Stora torget i Linköping kl 12–15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om