Under torsdagen gick kommunen ut och avrådde människor från att bada vid det populära badet i Brokind i sjön Lilla Rängen. Anledningen var att man hittat förhöjda halter av bakterier från avföring.
– Historiskt har vattenkvalitén vid Brokind varit bra. Vi har haft någon avvikelse 2018 vid ungefär samma tidpunkt. Men troligtvis är det här något tillfälligt, säger Inger Alf Johansson, avdelningschef hälsoskyddstillsyn på miljökontoret.
Orsaken till bakterierna är oklar. De kan komma från en stor flock fåglar, eller från ett barn som råkat bajsa i vattnet. Även gödsling med naturgödsel och läckande avloppsrör kan ligga bakom.
– Det regnade mycket dagen då vi tog det första provet. Det kan ha gjort att något avlopp svämmade över, men det är bara en gissning, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Kultur- och fritidskontoret.
Under fredagen samlade kommunen in nya vattenprover från badet i Brokind. Även vattnet vid baden i Amundebosjön i Ulrika och Lillsjön nära Nykil – som vid förra provtagningen visade att bakteriehalten är något förhöjd men att det fortfarande går att bada – provtogs igen.
– Förhoppningsvis kan vi ge den badsugne besked i början av nästa vecka, säger Andreas Hagström.
Är det ett komplicerat prov att ta?
– Nej, det är mycket enkelt. Vi fyller en flaska med vatten som skickas till ett labb som vi samarbetar med. Oftast har vi svar inom någon dag.
När badvatten vid en första provtagning visar sig undermåligt avvaktar kommunen och låter naturen ha sin gång. Ofta försvinner bakterierna av sig själva. Men om vattnet vid Brokind återigen skulle visa sig vara otjänligt kommer kommunen att vidta åtgärder.
– Då får vi spåra källan och se om det möjligtvis är något avlopp som är trasigt eller om bakterierna beror på avrinningen från någon åker i närheten, säger Andreas Hagström.
Att vattenkvalitén bedöms som otjänlig betyder att bakteriehalten är så hög att badande kan bli sjuka om vattnet sväljs. Men den som badade vid Brokind innan informationen kom ut från kommunen behöver inte vara orolig.
– Troligen är det väldigt lokalt. Att det skulle vara någon risk för de som badat där nyligen finner jag som uteslutet, säger Inger Alf Johansson.