H-dagen den 3 september 1967 präglades av nyfikenhet och gott humör, och så förstås köer i trafiken när många för första gången ville prova att köra på höger körbana, i stället för på den vänstra.
Det blev trafikstockningar i gatukorsningarna när bilisterna inte respekterade väjningsplikten och dessutom körde alldeles för länge i vänsterfilen. Men vad gjorde det, en sådan här historisk dag.
Värst utsatt i länet var Linköping, där trafiken var tät, inte bara av bilister utan även cyklister. Många passade också på att fotvandra i stan för att se hur bilisterna klarade trafikomläggningen.
Men den första dagen med högertrafik gick riktigt bra. Under det första dygnet inträffade bara åtta trafik-olyckor, samtliga med lindriga skador, i Östergötland. Under ett söndagsdygn med vänstertrafik brukade betydligt fler olyckor inträffa.
Bosse Brändevall på trafikpolisen i Östergötland minns H-dagen som i går.
- Jag var utexaminerad polis sedan något år och arbetade på ordnings- sidan. Mitt jobb var att övervaka en av stans mest trafikerade gatukorsningar S:t Larsgatan - Drottninggatan. I fjorton dagar stod jag i den här korsningen, men det var inte många ingripanden jag behövde göra per dag. De flesta trafikanter klarade högertrafiken riktigt bra, säger Bosse Brändevall.
Han minns bara ett intermezzo som kunde ha slutat illa. När han tog bilen efter ett arbetspass och var på väg hem mötte han en bilist på fel vägbana.
- Men jag hann stanna bilen och ingenting hände, säger han.
Forskare anser att det var för 40 år sedan som det riktiga trafiksäkerhetsarbetet inleddes. Olyckorna, och antalet dödade i trafiken, har sedan dess minskat från omkring 1 300 till 450 omkomna per år. Trafiken har samtidigt ökat från drygt 2 miljoner till 4,7 miljoner bilar.
- Dödsolyckorna minskade det året då högertrafikomläggningen genomfördes, men de steg sedan under några år framöver. Men från början av 1970-talet och fram till i dag har antalet omkomna i trafiken minskat rejält. Högertrafikomläggningen var en av de största trafiksäkerhetssatsningarna i Sverige, den fria farten avskaffades och året efter bildades dåvarande Trafiksäkerhetsverket, säger forskaren Ulf Brüde på VTI.
Han anser att Sverige har lyckats bra med trafiksäkerhetsarbetet under de senaste 40 åren. För tio år sedan var Sverige världsbäst på trafiksäkerhet, men har under senare år halkat efter något och ligger i dag i samma division som Holland och England, länder som ligger i täten vad gäller arbetet med att minska antalet dödade och skadade i trafiken.
- Omläggningen till högertrafik var bra på alla sätt, inte minst för att man på allvar började prata trafiksäkerhet, anser Ulf Brüde.