Varför finns det nästan ingen lokalproducerad humle i Östergötland när det finns mikrobryggerier som importerar humle för att brygga öl? Går det överhuvudtaget att odla humle här i länet och vad måste man tänka på för att lyckas med odlingen?
Svar på dessa frågor och fler finns det i underökningen gjord av en expertgrupp med Jesper Lindström, projektledare som jobbar på Institutet för livsmedel och bioteknik.
– Intresset för att börja odla humle finns men det saknas information och kunskap. Vi har använt oss av litteratur och teknik som finns i utlandet för att skapa ett faktaunderlag som ska underlätta för de som vill starta odling och produktion av humle, säger Jesper Linström.
I studien har man undersökt förutsättningarna för odling, skörd, torkning och marknadsföring av lokalproducerad humle i Östergötland.
– Humle har en livslängd på uppemot 25 år och den största kostnaden för odlingen ligger under anläggningsåret. Därför är det viktigt att allt blir rätt från början, säger han.
Men det är också viktigt att skapa mötesplatser och kontaktnät mellan blivande humleproducenter och bryggerier eftersom det är deras affärsrelationer som ska leda till nya affärer och jobb. Hela rapporten med slutsatser och möjligheter som finns för odlare och bryggare presenteras 3 december på Vreta Kluster i Linköping.