Därför har det placerats ut gula bänkar i centrala Linköping

Idag, 10 september, är det den internationella suicidpreventiva dagen. För att uppmärksamma den viktiga dagen har kommunen sjösatt en satsning på gula, så kallade, vänskapsbänkar. Bänkarna ska inbjuda till samtal mellan Linköpingsbor.

Under tisdagsmorgonen var det flera som stannade till vid bänken vid Stadsbiblioteket för att höra sig för om satsningen.

Under tisdagsmorgonen var det flera som stannade till vid bänken vid Stadsbiblioteket för att höra sig för om satsningen.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-09-10 11:18

Nyheten i korthet

  • I samband med den internationella suicidpreventiva dagen har Linköpings kommun satt ut gula "vänskapsbänkar" på fem platser i staden för att uppmuntra till samtal om psykisk hälsa.
  • Kommunanställda som utbildats i psykisk första hjälp samt satsningens instruktörer och ambassadörer bemannar två av bänkarna, där man kan anmäla sig till gratis utbildning senare i år.
  • Bänkarna planeras stå kvar till minst 2027, i linje med kommunens handlingsplan för suicidprevention. Varje år den 10 september kommer bänkarna att uppmärksammas extra.

Bänkarna har placerats på fem platser runt om i centrala Linköping: en vid Stångån, en vid Konsert & Kongress, en vid Stadsbiblioteket och två i Trädgårdsföreningen. På bänkarna uppmanas Linköpingsborna att träffas och prata om hur de mår och fråga andra om deras mående. Detta i ett första steg för att rädda liv.

Under tisdagen bemannas två av bänkarna (de vid Stadsbiblioteket och en i Trädgårdsföreningen) av de som i kommunen utbildats till första hjälpare i psykisk ohälsa men även satsningens instruktörer och ambassadörer. Där kommer man även kunna anmäla sig till en gratis utbildning senare i år för att bli första hjälpare.

undefined
En av bänkarna står i Biskopsparken utanför Konsert & Kongress.

En av de drygt hundra kommunanställda som genomgått utbildning och bemannar bänken vid stadsbiblioteket är Charlotte Holgersson.

– Vi står här och säger god morgon och informerar om satsningen. Det har hittills varit många som har stannat och frågat om vad det är.

Liknande satsningar på vänskapsbänkar och första hjälpare i psykisk ohälsa har gjorts i flera kommuner runt om i landet. Kommunens samordnare Johanna Palmstierna förklarar att de hört sig för och inspirerats av hur flera städer jobbat.

– Det finns de län som har gjort en jättegrej av det här, som Gotland. De har satt ner foten och sagt att tio procent av befolkningen ska genomgå den här första hjälpen-utbildningen. Så de har gått mycket längre än att bara utbilda de egna kommunanställda. Där har vi en lång väg att gå. Men vi börjar i det lilla och så får vi se hur det här växer.

undefined
Kommunens samordnare för satsningen Johanna Palmstierna och Hanna Edqvist, som gått första hjälpen-utbildningen, bemannade bänken under tisdagsmorgonen.

I samband med lanseringen har kommunen samlat in flera röster från Linköpingsbor som på olika sätt gått igenom psykisk ohälsa och berättar om deras arbete för att komma på bättringsvägen.

– Kommer man en dag och känner olust över att ingen kommer och sätter sig så kan man gå in och läsa deras berättelser via QR-koden som finns på bänken, berättar Johanna Palmstierna.

undefined
På bänken kan man skanna en QR-kod för att få information om satsningen och höra berättelser från Linköpingsbor som blivit frisk från sin psykiska ohälsa och berättar om hur de lyckats med det.

Tanken är att bänkarna ska stå uppställda till åtminstone 2027, då det är så länge kommunens nuvarande handlingsplan i suicidprevention sträcker sig. Varje år den 10 september, som är den internationella suicidpreventiva dagen, avses bänkarna att uppmärksammas lite extra.

Karta: Här finns bänkarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!