– Vi har satt datumen till 5–6 februari och bjudit in vissa gäster. Förutom statsministern räknar vi med att ett antal toppchefer inom industrin kommer att närvara. Vi hoppas att vi kan vara i en hangar på Saab där de bland annat har hållit sin bolagsstämma tidigare, säger Ola Asplund, utredare på IF Metall i Stockholm och ledamot i Industrirådets forsknings- och innovationsgrupp.
Industrirådet är en sammanslutning mellan arbetsgivarna inom svensk industri, Teknikföretagen, och fackförbunden. Samma parter brukar mötas i de tuffa förhandlingar om industriavtalet – den lönesättning som sedan blir tongivande i svensk lönebildning. De arrangerar alltså även Nationella industridagen, som hålls regelbundet ungefär vartannat år. Senast var det i Malmö 2016.
– Då tilldelades Saab Industrirådets jämställdhetspris, som vi brukar dela ut den här dagen, säger Ola Asplund.
Saabs presstalesman Petter Larsson säger att det blir en ära för företaget att arrangera nationella industridagen.
– Det är naturligtvis kul att Industrirådet har valt att förlägga industridagen i Östergötland. Vi är stolta över att få rama in arrangemanget hos oss, och vi är vana vid stora arrangemang.
Syftet med dagen är att diskutera industrins framtid och att lyfta fram vikten av att utveckla svensk industri.
– Östergötland är ett väldigt industritätt län och det finns stora, välfungerande industriföretag i nästan varje kommun. Förutom Saab och Siemens kan vi ta Holmen i Norrköping, Rimaster i Kinda eller Toyota och Väderstad i Mjölby som exempel, säger Ola Asplund.
– Industrin är stark i Sverige. Normalt har ett land i vår storlek kanske ett ben att stå på. Men vi har skog, läkemedel, flyg, fordon ... vi har säkert tio olika områden där vi ligger i framkant! tillägger han.
Tillsammans med bland annat lokala företag, länsstyrelsen, Regionen i Östergötland samt Industrirådet planeras nu arrangemanget som är helt i sin linda. Det var inte så länge sedan beslutet om att lägga arrangemanget i Östergötland fattades.
– Vi har givetvis varit aktiva för att få det hit. Det är förstås en bra chans att visa upp de företag, både små och stora, och den goda anda som finns i vårt län. En förklaring till att vi får arrangemanget kan också vara vårt samarbete kring vår regionala industridag, som hålls 19 oktober i år, säger Madeleine Söderstedt Sjöberg, näringslivs- och tillväxtdirektör på länsstyrelsen.
Temat på en nationella industridagen blir digitalisering. All mer utförs med hjälp av avancerad teknik, datorer och robotar.
– Stora delar av samhället kommer att behöva digitaliseras. Det är något som kommer att påverka industrin under många år framåt. En viktig fråga är att det måste finnas utbildningar för dem som jobbar inom industrin i dag, säger Ola Asplund.
Evenemanget består av olika seminarier och möten mellan olika representanter för företag. Man har också haft speciella arrangemang, bland annat för unga som är på väg in i arbetsmarknaden.
– Vi får se vad vi hittar på i Linköping, säger Asplund.
Vilket budskap tänker ni skicka med statsministern?– För det första så har vi redan bra kommunikation med regeringen. Men förbättrad infrastruktur är en viktig fråga. Tågtransporter från norra Sverige och genom landet håller i dag i genomsnitt cirka 40 kilometer i timmen. Det är lite långsamt, tycker Ola Asplund.