Därför repareras bron just nu

Hjulsbrobron ska repareras, men det är inget akut fel som måste åtgärdas. Förebyggande underhållsarbete ska göra bron helt säker.

Övergångskonstruktionerna och tätskiktet ska bytas för att bron ska hålla många år till.

Övergångskonstruktionerna och tätskiktet ska bytas för att bron ska hålla många år till.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-08-06 06:00

På måndagen inleddes reparationsarbetet på Hjulsbrobron, som kommer att hålla på till och med vecka 42.

– Vi ska byta övergångskonstruktionen på bron. En bro rör sig lite beroende på temperatur, den utvidgar sig. I varje ände på bron sitter en övergångskonstruktion, med ett gummi under så att det inte ska droppa ner vatten. Det blir skador förr eller senare med klorider från salt om det droppar ner på betongen, säger Bo Karlsson, driftingenjör och projektledare för brounderhållet.

Övergångskonstruktionen gör så att bron kan utvidga sig eller dra ihop sig beroende på om det är varmt eller kallt. När gummit blir gammalt och murknar rinner saltvattnet ner på konstruktionen som håller upp bron.

Övergångskonstruktionen är av en så pass gammal modell att hela måste bytas. Men nu kommer en modernare variant att byggas, där det går att byta ut bara gummidelarna.

Även tätskiktet på bron ska bli nytt. Skiktet ligger under asfaltsbeläggningen på bron och stoppar klorider från att nå ner till betongen där det finns armeringsjärn. Kommer det klorider på armeringsjärnen blir det korrosion, vilket innebär att metallen fräter sönder och materialet skadas.

Bo Karlsson vet inte exakt när bron reparerades förra gången, men han tror att det var någon gång på 90-talet. På en normal bro ska tätskiktet bytas ungefär var 30:e till var 40:e år.

– Det är vanligt underhållsarbete, det är inget akut som har hänt. Vi gör det för att vi tyckte att det var dags. Övergångskonstruktionen har blivit så pass dålig att den behöver bytas ut. Vi har haft dubbdäcksslitage som har slitit ner beläggningen och vi vet inte om det är läckage i tätskiktet. Så vi byter ut det i förebyggande syfte så att bron ska kunna hålla i 40 till 50 år till utan någon åtgärd, säger Bo Karlsson.

Det kommer att bli en del köbildning vid bron då endast ett körfält kommer vara öppet under arbetet.

– Det blir reglerat med trafikljus. Vi försöker att justera öppettider och tömningstider så att det blir så små störningar som möjligt. För trafiken är inte samma på morgon och kväll. Det kanske är mycket trafik in mot staden på morgonen och mycket ut från staden på kvällen, säger Bo Karlsson.

Av säkerhetsskäl har de stängt av bron helt för fotgängare och cyklister. Det kommer att vara maskiner på plats och de vill inte riskera att något händer. Det finns en annan öppningsbar bro en liten bit ifrån, vid Kvarnbacken, som kommunen hänvisar till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om