– Jag vill prata om det, säger hon, inte för att hämnas eller för att jag är någon sorts offer – det är jag INTE. Jag är så arg, och jag vill inspirera andra att berätta, precis som jag själv gör. Det här ska vi inte acceptera längre.
Linnéa Rathsack har jobbat i restaurangbranschen sedan hon gick i högstadiet och behövde tjäna lite pengar. Efter taco- och salladsbaren i nian blev det mer extrajobb på restauranger under gymnasietiden. Och så första fasta jobbet på ett hotell i Linköping.
– Det var julfest med jobbet. Chefen började skicka sms till mig, om hur jag får hans hjärta att banka så hårt och vill du inte gå och ta en drink med mig någon annanstans?
– Han var min chef, jag var 19 och han 35 år äldre. Jag visste inte vad jag skulle göra, hur jag skulle reagera. Jag fick panik och gick därifrån.
Linnéa jobbade vidare och försökte undvika chefen. Vid ett tillfälle pratade hon med hovmästarinnan på hotellet, som skrev till regionchefen och berättade vad som hade hänt. Det kom aldrig något svar.
På samma hotell: en sex-sju år äldre man kommer in och ska sommarjobba på restaurangen. Han presenterar sig inte ens, utan går direkt fram till Linnéa och frågar hur många hon har haft sex med.
– En dag trycker han upp mig mot grönsakskylen och ställer sig och juckar mot mig. Sedan springer han därifrån och skrattar. Han ställer en massa frågor om min kropp och kommenterar den. Vem ska jag vända mig till? Chefen? Nej, det fanns bara en sak att göra. Så jag slutade.
Linnéa Rathsack jobbade därefter på flera olika ställen, men nu som chef. Hon kunde själv sätta ribban för hur saker och ting skulle gå till. Hon insåg dessutom att hon var uppriktigt intresserad av mat och vin och ville gå vidare i branschen. Det blev en vinutbildning, i maj 2017 tog hon examen som sommelier.
– Jag ville jobba på en restaurang som hade en utvecklingsmöjlighet på det området, och det blev ett ställe i Norrköping. Andra dagen snärtar chefen mig i rumpan med sin handduk, smeker mig över ryggen och kallar mig "baby". Jag säger till honom att hans härskartekniker inte är ok, och att jag slutar nu. Jag känner mig jättestark. Nu gör jag rätt.
Senare, på en restaurang i Linköping: här känner Linnéa chefen sen tidigare, och han känner till vad hon har drabbats av. Ändå tar han sig friheter mot henne en kväll.
– Han har fru och barn och är också 35 år äldre än jag. Jag knuffar undan honom. Och slutar. Tre gånger har jag lämnat jobbet på grund av sexuella trakasserier, och det är nästan alltid chefen... Vem ska en då vända sig till?
Nu läser hon massor med berättelser om liknande händelser.
– Det är inte klokt, och det tycks aldrig ta slut. Det sjuka är att sexuella trakasserier anses helt normala och acceptabla. Det finns folk som tycker att en ska finna sig i det, att "det är så karlar är" och "lite får man tåla". Det tycker jag inte alls.
I dag är hon lyckligt lottad, säger hon, och jobbar med folk som vet att hon inte tolererar några kränkningar och som inte gör det själva heller.
– Det är jätteskönt. Jag hoppas att #metoo kan bidra till att det blir bättre.