Samhällsbyggnadsnämnden klubbade igenom planförslaget vid onsdagens sammanträde. Men allt hänger inte med. En fjärdedel av området, i sydvästra delen, undantas tillfälligt. Här finns flera byggnader från 1960- och 70-talen som fastighetsägaren Sankt kors vill ha mer betänketid kring. Disponeringen av lägenheter och verksamhetslokaler ska utredas ytterligare.
– På riktigt lång sikt, alltså drygt tjugo år, måste vi kanske riva flera av de byggnader som finns här. I dag finns det ju verksamhet i de flesta. Vi tror att det finns ännu mer potential här för både företag och bostäder men vi vet inte exakt hur, säger Johan Kristiansson, vd för kommunala fastighetsbolaget Sankt kors.
Vill ni utöka antalet bostäder i den här delen?
– Nej, det är inte helt säkert. Hela syfte med området är att öka tillväxten i Linköping. Då gör vi det som vi anser är bäst för att förverkliga det.
Ebbepark väntas totalt omfatta cirka 650 bostäder. Undantaget i sydvästra delen kan påverka det målet.
– Men vi tror inte att påverkan blir så stor. Vi räknar med att de övriga delarna innefattar cirka 550 bostäder, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).
Kommunen har även lagt in förskola och utbyggnad av Fridtunaskolan i detaljplanen.
Bygget väntas dra i gång i januari 2017. Ebbepark ska enligt planerna bli en stadsdel som korsar bostäder med företag, butiker, restauranger och kultur/nöje. Planförslaget innebär att man sparar en del byggnader som kulturminnen och river eller bygger om det andra. För att detaljplanen ska kunna antas och genomföras krävs enligt samhällsbyggnadsnämnden också länsstyrelsens dispens för det generella biotopskyddet beträffande två alléer längs Rekrytgatan i södra delen av området.