Varje kast är ett löfte om napp för den som är tålmodig

Fisken ska nappa och dras upp – men den ska också släppas tillbaka, för miljöns skull. Så resonerar ungdomarna som deltog i helgens streetfiske-tävling.

Erik Borg gör ännu ett kast. Det är vanligtvis gott om abborre och gädda i Stångån, men just den här dagen hade flera fiskare otur.

Erik Borg gör ännu ett kast. Det är vanligtvis gott om abborre och gädda i Stångån, men just den här dagen hade flera fiskare otur.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2022-10-29 17:15

– Jag släpper alltid tillbaka fisk som jag drar upp. Om jag vill äta fisk så köper jag hellre en lax i affären, säger Erik Borg, 15.

Vinden är kraftig men solen värmer vid Strandgatan när Erik står vid kajen och gör kast efter kast efter kast ut i Stångåns vatten. Han vevar in, kastar på nytt. Erik fiskar efter gädda. Betet han använder glider genom vattnet, rör sig nästan som en riktig fisk. Det är meningen – men än har ingen gädda lurats att hugga efter fuskfisken.

undefined
Erik Borg gör ännu ett kast. Det är vanligtvis gott om abborre och gädda i Stångån, men just den här dagen hade flera fiskare otur.

En kort bit ifrån honom står kompisen Loa Svensson med ett mindre bete på sitt spö; Loa fiskar abborre. Inget napp för honom heller så här långt.

Vad brukar du tänka på när du står och fiskar, det blir ju en del väntan?

– Då tänker man kanske på om man ska ge sig vidare, om det kan nappa bättre någon annanstans, säger Erik.

Killarna, som brukar dra ut och fiska ibland som en hobby vid sidan av handboll, golf och skolarbete, deltar i helgens streetfiske-tävling. Streetfiske innebär att man fiskar inne i städer och har blivit populärt. Lördagens tävling, arrangerad av Upplev och Ljungsbro sportfiskeförening, lockade 35 juniorer mellan 11 och 15 år. Tidigare tävlingar har lockat hundratals.

undefined
Vacker och farlig. Men inte dödlig. KIllarna har som vana att dra upp det som nappar, men också släppa tillbaka det.

Helgens tävling sker längs Stångån från Roxenmynningen till Tannefors slussar. En bit bort från Erik Borg och Loa Svensson, vid Tullbron, står Teodor Karlsson med sin pappa Christian Grapenborn. Inte heller hos Teodor nappar det. Han tar det med ro; det ingår.

Teodor och pappa brukar fiska rätt ofta.

– Det är roligt både från land och från båt, säger Teodor.

undefined
En bra fiskedag, solig och fin, konstaterar Christian Grapenborn. Ändå nappar det inte för sonen Teodor Karlsson. Sånt är fiskelivet ibland, Teodor uppskattar det ändå.

Liksom Erik och Loa brukar Teodor släppa tillbaka den fisk som han drar upp, det känns bäst så. I Eriks och Loas beteslådor ligger även hjälputrustning:

– Vi har med oss tång och så, ifall det blir svårt att få loss fisken från kroken, säger Erik.

En del som fiskar tycker också det är svårt att dra in på ett sätt så att bytet hänger kvar på kroken. Erik beskriver hur han brukar göra:

– Jag släpper ut lite lina, och låter fisken simma sig trött en stund så motståndet blir mindre. Sen är det lättare att dra upp den.

Inget napp för Loa, Erik eller Teodor – men vinnaren i helgens tävling drog upp en 45 centimeter lång abborre på drygt ett kilo. Ingen vann gädd-klassen: Det blev inga napp alls där.

– Stångån är för varm nu, gäddan har gått upp i Roxen, förklarar Göran Ingvald, från Ljungsbro sportfiskeförening.

undefined
En jigg, som rör sig mjukt och fisklikt i vattnet för att locka större fiskar att hugga och fastna.
Dra upp, släpp tillbaka

I helgens streefiske-tävling, där endast spinnfiske var tillåtet, gällde så kallad catch and release; man fiskar upp och man släpper tillbaka, efter att man har mätt och vägt fisken. Enligt Göran Ingvald i Ljungsbro sportfiskeförening är det så här som alla ungdomar vill fiska numera, de tänker långsiktigt på miljön och ett hållbart fiske i framtiden, beskriver han.

I helgens tävling var endast konstgjorda beten som skeddrag, vobbler, spinnare eller jigg tillåtna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!