Datorn ska rädda matematiken

Kan datorbaserad undervisning motivera svenska elever till ett större intresse för matematik? Det vill man ta reda på i gymnasieskolan Fria Läroverken.

Carl Olsson
Mitt intresse för matematik väcktes först på nian. Den allmänna attityden i grundskolan var att matte är trist men själv insåg jag i nian att jag måste satsa om jag ska få bra betyg. Det är kul att lösa verkliga problem och jag är säker på att jag har stor nytta av kunskapen i framtiden. Det är jätteintressant att få delta i pilotprojektet och undervisningen här är mycket annorlunda än vad jag är van vid sen tidigare.

Carl Olsson Mitt intresse för matematik väcktes först på nian. Den allmänna attityden i grundskolan var att matte är trist men själv insåg jag i nian att jag måste satsa om jag ska få bra betyg. Det är kul att lösa verkliga problem och jag är säker på att jag har stor nytta av kunskapen i framtiden. Det är jätteintressant att få delta i pilotprojektet och undervisningen här är mycket annorlunda än vad jag är van vid sen tidigare.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2014-11-27 06:45

Sex blivande ingenjörer tar itu med uppgiften som Helen Andersson, lärare i matematik och fysik presenterar. I det här klassrummet hittar man inte matteböcker, skrivhäften och pennor. Nej, problemen löser eleverna med hjälp av sina datorer.

Uppgiften som eleverna på teknikprogrammets första årskurs ska lösa är hur man kan luras med statistik. Helen Andersson förklarar uppgiften men lämnar problemlösningen till eleverna.

– Uppgiften skulle ta väldigt mycket längre tid att lösa traditionellt med uträkningar för hand. Eleverna måste ju fortfarande kunna göra uträkningarna men de låter maskinerna göra grovjobbet.

Matematik är spännande tycker Helen Andersson och det är en känsla som hon vill förmedla till sina elever. Motiverade och engagerade elever har lättare att ta till sig ny kunskap. Men eleverna i den här gruppen berättar hur grundskolans traditionella katederundervisning, för stora undervisningsgrupper och ett ämne som är svårt att greppa i stället har dämpat intresset för matte.

Under sex veckor deltar Fria Läroverkens fyra gymnasieskolor i Linköping, Norrköping, Karlstad och Malmö i ett pilotprojekt inom matematik. Syftet är att öka förståelsen och motivationen för ämnet genom att träna eleverna i avancerad problemlösningsförmåga. Målet är att vända den negativa utvecklingen i matematik som PISA-undersökningen visar på. Skolan samarbetar med Wolfram Research, ett världsledande förtag inom forskning och programvara för matematik. Under pilotprojektet får eleverna använda sina datorer och får tillgång till en programvara som är specialutformad.

– Orsakerna till att svenska elever klarar sig så mycket sämre än elever i andra europeiska länder är svåra att peka ut. Men vi kan inte bedriva matematikundervisning på samma sätt som vi gjort i hundratals år när eleverna numera har tillgång till datorer som kan utföra räkneoperationer snabbare och bättre. Alla har nytta av matematik i verkliga livet, till exempel när det blir aktuellt med banklån eller för att förstå hur det fungerar att ta ett snabblån med hög ränta, säger Helen Andersson. Om projektet faller väl ut kommer alla elever i Fria Läroverkens skolor undervisas i matematik enligt den datorbaserade metoden.

– Målet är att eleverna ska bli riktigt vassa på matte innan de går vidare till universitetsstudier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om