De är redo att ta emot studenterna

Studentmottagningen är igång. Genom Lintek, teknologernas studentkår, har 900 faddrar utbildats för att ta emot 1400 nya studenter.

Redo för anstormningen. Linteks Axel Halldin, mottagningsansvarig, och Sebastian Brandtberg, kårordförande, har planerat de närmaste veckorna länge.

Redo för anstormningen. Linteks Axel Halldin, mottagningsansvarig, och Sebastian Brandtberg, kårordförande, har planerat de närmaste veckorna länge.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-08-18 12:00

Axel Halldin är mottagningsansvarig på Lintek. Sedan januari har han varvat sina studier med förberedelser inför de kommande veckorna. Allt för att det första intrycket av studentlivet och universitetet ska bli så positivt som möjligt för dem som nu ska börja plugga.

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna, och att de ska hitta en bra balans mellan sociala aktiviteter och studier. Ingen ska behöva känna att alkohol är ett måste, säger han.

Sedan ett par år tillbaka har Lintek och Consensus (Hälsouniversitetets studentkår) och Stuff (studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet) enats om en gemensam policy för hur mottagningen ska gå till. Där står bland annat att hälften av de planerade dagarna under nolleperioden ska vara ”helt alkoholfria”. Vidare anges att ingen dryck starkare än 4,5 volymprocent får säljas utan särskilt tillstånd från studentkåren, och minst ett alkoholfritt alternativ ska vara billigare än de med alkohol (vatten räknas inte här).

– Bakgrunden till policyn är att vi vill att mottagningen ska vara lika bra för alla. Den ska vara enhetlig och inte kunna slå fel någonstans, säger Sebastian Brandtberg, Linteks kårordförande.

900 faddrar tar emot de 1400 nya studenterna på Tekniska högskolan. Samtliga faddrar har utbildats i bland annat ledarskap och konflikthantering för att kunna ta sig an uppgiften på rätt sätt.

– Det har varit en utmaning att utbilda så många, men jag tycker att vi lyckats bra, säger Axel Halldin.

Vad händer om en fadder trots allt missköter sig?

– Vi har skrivit avtal med allesammans och kan stänga av faddrar om det behövs.

Nolleperioden avslutas i början av september, och efter det ska alla aktiviteter utvärderas. Helt klar med sitt uppdrag kommer inte Axel Halldin att vara förrän i december.

– Det viktigaste är att ingen har känt sig kränkt, men vi utvärderar varje arrangemang och det vi har gjort på alla nivåer, säger han.

Förutom en del aktiviteter i kårhuset Kollektivet på Ågatan, kommer det mesta under nolleperioden att ske på universitetsområdet.

– Det blir väl en del stadsvandringar så att de nya studenterna ska lära känna Linköping – Bosses glassbar brukar var ett givet stopp för många – men vi vill inte vara påfrestande för lokalbefolkningen, säger Axel Halldin.

De som tar emot

På uppdrag av Linköpings universitet ansvarar de tre studentkårerna Lintek, Consensus och Stuff för mottagningen av de nya studenterna.

Lintek tar emot 1400 studenter i Linköping och 400 i Norrköping. Man har hjälp av 900 faddrar.

Consensus tar emot 350 studenter i Linköping och 100 i Norrköping. 200 faddrar.

Stuff tar emot 1200 studenter i Linköping och 700 i Norrköping. 900 faddrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om