– Ett väpnat angrepp kommer att ställa krav på räddningstjänsten som överstiger nuvarande förmåga, avseende kompetens, tillgång till personal och tillgång till material. Därför måste räddningstjänsternas förmåga under höjd beredskap och krig förstärkas, säger Jonas Holmgren, biträdande räddningschef.
Takten för utvecklingen av kommunal räddningstjänst under höjd beredskap, som nu sker i förbundets medlemskommuner, ökar. Jonas Holmgren poängterar vikten av att alla Linköpingsbor och östgötar är medvetna om det.
– Den kommunala räddningstjänsten är en av de viktigaste hörnstenarna i ett modernt totalförsvar. Att kunna verka under höjd beredskap och krig är nödvändig för att vi ska kunna säkra grundläggande samhällsfunktioner.
Regeringen beslutade 18 januari 2024 om aktivering av civilplikten inom räddningstjänsten. Personer som sedan tidigare har en grundutbildning inom räddningstjänst kommer att kallas till en repetitionsutbildning och sedan tillföras räddningstjänsternas krigsorganisationer. I Östergötland kan det handla om cirka 100–120 personer som kommer att utbildas mellan 2024 och 2026 – och efter utbildningen kommer de att krigsplaceras som civilpliktiga i räddningstjänst.
Den första gruppen påbörjade sin repetitionsutbildning 23 september.
– Det är inte så att de personerna ska vara här på stationen efter genomförd utbildning och att vi får nya kollegor i vardagen, men om det blir ett krig kommer de att förstärka räddningstjänsten.
Ska vi vara oroliga för krig på grund av era förberedelser?
– Nej, men man ska vara vaksam. Och man ska förbereda sig själv genom att ta till sig information som man får. Och genom att mentalt förbereda sig för att läget kan försämras och att det ytterst också kan innebära krig. Men våra medborgare kommer också att ha nytta av våra övningar i det vanliga livet. Tränar vi för att kunna klara av att arbeta under ett krig då kommer vi också att bli bättre på att hantera exempelvis konsekvenserna av den grova organiserade brottsligheten med sprängningar och skjutningar.
Räddningstjänstens personal kommer bland annat att lära sig att upptäcka, märka ut och röja farliga områden samt hantera oexploderad ammunition. En annan typ av utrustning ska också skaffas.
– Vi har i dag till exempel avancerad utrustning som hjärtstartare, men vi måste ha mer av basutrustning som spadar, brandslangar, gummistövlar, förstahjälpen-väskor.