Linköpingsbor på torget och i city vill oftast inte anmäla något brott eller be polisen om ett ingripande när de tar kontakt.
– Folk säger att de har saknat oss och att det är så kul att träffa oss ute på gatorna. Många säger också att de känner sig tryggare när de ser oss så här, på nära håll och inte bara i vår polisbil, säger teamchefen Michaela Lingeby Setterberg.
Kenth Almroth och Michaela Lingeby Setterberg, jobbar båda två inom polisens ingripandeverksamhet där 60 poliser skiftarbetar. När de inte går på larm är de i city och fotpatrullerar.
Polisen ska återigen synas överallt i centrala Linköping. Det är en del av polisens långsiktiga arbete för att öka trygghetskänslan i stan. Det ingår även i kommunens medborgarlöfte att öka polisens närvaro i city. Insatsen är efterlängtad eftersom det var just i city som flest Linköpingsbor kände sig otrygga och uttryckte åsikten att polisen inte brydde sig om lokala problem i centrum. Detta framkom i en omfattande trygghetsundersökning som stiftelsen Tryggare Sverige genomförde under våren i hela kommunen.
Vi möter de två poliserna utanför en kafeteria vid Stora Torget där de äter frukost före sitt patrullerande pass. En andfamilj har rört sig i närheten av torget och fångat Linköpingbornas uppmärksamhet. En och annan person kommer förbi uteserveringen och föreslår glatt att polisen ska rycka ut och hjälpa andfamiljen. Michaela Lingeby Setterberg och Kenth Almroth är båda erfarna poliser som vet att änderna själva brukar hitta vägen till vatten, vilket de ännu gladare påpekar för bekymrade medborgare. På den lugna Tanneforsgatan verkar andfamiljen sakta men säkert gå åt rätt håll, mot ån.
– City lever 24 timmar om dygnet vilket ställer helt andra krav på hur polisen kan skapa trygghetskänslan. Men det är inte så att ju fler människor som är ute, desto fler brott begås. Tvärtom. När många vanliga människor rör sig ute sker det betydligt färre problem. Under sommaren kokar det på Stora Torget, men det är ytterst sällan som vi måste göra något, säger Kenth Almroth.
Han har lång erfarenhet av fotpatrullerandet i Linköping, det har han gjort under de senaste 20 åren i Skäggetorp. Det har troligtvis bidragit till att Skäggetorpsborna uppgav, i en trygghetsundersökning, att polisen bryr sig om deras lokala problem. Trots att de i samma undersökning uppgav att de känner sig otrygga i samma område. Men nu har Almroth förflyttat sig till stan där han en gång började sitt polisjobb för 30 år sedan.
– På den tiden skulle man fotpatrullera och det gjorde jag just i city. Men sedan slutade vi med det och skulle patrullera i andra stadsdelar i stället, bland annat i Skäggetorp. Nu är vi tillbaka och visar att vi verkligen inte struntar i stan. Vi har också en annan situation, det är mycket lugnare i flera stadsdelar där det fanns problem, eftersom en del brottslingar nu sitter inlåsta på långa straff, säger han.
Under en vanlig fotpatrulldag möter de inte bara människor på gatorna utan besöker även butiksägare, restaurangägare, Stadsmissionen, ÖB och Systembolaget samt bänkarna däremellan där missbrukare brukar samlas.
– Våra samtal och besök hos näringsidkare och på restauranger har också brottsförebyggande effekt. Vår fysiska närvaro avvärjer brotten. I Stockholm har man testat att ha synliga väktare på affärer i stället för civilklädda. Sedan det infördes har antalet stölder minskat med 60 procent. Det är bättre att förebygga än att agera i efterhand. Det har man börjat med i Linköping också, säger Michaela Lingeby Setterberg
Både hon och Kent Almroth är positiva till kommunens initiativ att anställa åtta trygghetsväktare som också ska finnas i city, Ryd och Skäggetorp. Men de vill gärna veta vad deras konkreta uppdrag ska vara och att det finns ett samarbete från början.
– Fler ögon ser mycket bättre. Vi vill gärna samarbeta men det får inte bli så som i Stockholms tunnelbana där väktare åker på riktiga polisuppdrag. Då har samhället misslyckats, säger han.
Att polisen ska fotpatrullera och synas överallt är inget projekt utan kommer att vara en permanent verksamhet.
– Det är hela ingripandeverksamheten som ska hjälpas åt och fotpatrullera i city mellan larm. Linköping är en trygg stad och våra invånare ska se att vi bryr oss och vill skapa trygghet, säger Michaela Lingeby Setterberg.