De hjälper mammor att träna

Kvinnor som fött barn ska kunna göra situps utan besvär av diastas eller smärta, och lyfta tungt och springa utan att kissa på sig. Den 25 april uppmärksammas Mamatummy Day på Campushallen.

Mammamage-tränarna Camilla Rehn och Madelene Andersson finns på plats på Campushallen under internationella Mamatummy Day den 25 april.

Mammamage-tränarna Camilla Rehn och Madelene Andersson finns på plats på Campushallen under internationella Mamatummy Day den 25 april.

Foto: Lotta Hofström

Linköping2019-04-24 21:40

Att gå tillbaka till ett fysiskt aktivt liv efter förlossningen är viktigt för hälsan. Men urinläckage och besvär med diastas, delade magmuskler, är både normaliserat och tabu att prata om, vilket hindrar mammor från att träna och söka hjälp i vården för problemen.

Det menar mammamage-tränarna Camilla Rehn och Madelene Andersson som håller i särskilda träningspass för kvinnor som fött barn.

– Vi vill visa att man visst kan träna innan och efter att man fött barn, säger Camilla.

Det internationella Mamatummy Day startades av naprapaten Katarina Woxnerud, som skapat träningsappen MammaMage och som sedan 2014 utbildar naprapater, sjukgymnaster och personliga tränare till att bli certifierade mammamage-tränare. För tredje gången bjuder lokala mammamage-tränare in till föreläsningar och workshops på Campushallen för att informera om felaktivering av bäckenbottenmuskler, vad delade magmuskler innebär och hur man kan träna detta.

Viktigt att veta är att det går att få tillbaka funktionerna i magmusklerna och bäckenbotten. Men Camilla och Madelene möter ofta mammor som tränar fel eller inte alls. På en del träningssidor på internet uppmanas mammor att göra "plankan", att stå på armbågarna och på tårna med en helt rak kropp för att träna magmusklerna, men plankan kan förvärra om den inte görs rätt.

– Mammamage-träning innebär att man ska lära sig att hitta kontrollen över magmusklerna igen och våga träna. Magmusklerna är också viktiga för bäckenbotten och att inte få ont i ryggen, säger Madelene som sedan 16 år också arbetar som barnmorska.

Enligt henne är det inte normalt att kissa på sig under träningen.

– Olyckor kan ske men så ska det inte vara, säger hon.

Från vården får nyförlösta rådet att knipa underlivet.

– Thats it liksom, säger Camilla.

I år samverkar Mamatummy Day med DiastasUpproret, en namninsamling för att nationella riktlinjer för mammor med rektusdiastas ska införas. Under graviditeten delar sig magmusklerna på alla, men för vissa drar de aldrig ihop sig tillräckligt igen. Då kallas det rektusdiastas och innebär mycket lidande för kvinnan.

– Oftast får kvinnorna stånga sig blå för att få hjälp, men så får de inte hjälp utan får bekosta operation av magmusklerna som en skönhetsoperation istället för att kunna träna. Det är fel, säger Camilla.

Vad är rektusdiastas?

I takt med att magen växer under en graviditet ökar avståndet mellan de raka magmusklerna. Efter förlossningen börjar magmusklerna dra ihop sig igen. Rektusdiastas innebär att musklerna inte läker av sig själva och drar ihop sig tillräckligt mycket. Vid stora besvär kan en läkare ge remiss till en specialist inom kirurgi. Vid lindrigare besvär ska man vända sig till en fysioterapeut eller barnmorska på sin hälsocentral för råd eller träningsprogram.

Symtom:

Magen putar utåt i höjd med naveln

Försvagad bukmuskulatur

Bäckenbottenproblem

Försämrad hållning

Ont i ryggen

Obehag eller smärta när du äter

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!