Christina Berglund och Staffan Nilsson bor i Hackefors. Deras barn fick ingen av de tre önskade skolorna i skolvalet till högstadiet, trots att deras första val var den närmaste skolan – Ekholmsskolan. I år är det första gången som Linköpings kommun använder sig av de nya reglerna – regeln om relativ närhet – när det gäller att placera elever i förskoleklass och i årskurs 7. Detta har lett till att fler familjer än tidigare har varit missnöjda och överklagat beslutet.
Paret Berglund/Nilsson är en av dessa familjer. De vill inte "gnälla" för att deras barn inte fick plats på sin önskade skola utan vill uppmärksamma konsekvenserna som drabbar många fler elever än deras barn och vill visa att det kan finnas ett alternativ. De har satt sig in i ämnet och sökt experthjälp. Samma regler infördes även i Stockholm och Uppsala kommun för ett par år sedan och där finns relativ närhet-principens experter som hjälper drabbade familjer, oavsett var familjerna bor. Paret ifrågasätter hela skolvalets resultat även om de säger sig ha förståelse för kommunens grundtanke bakom principen.
– Kommunen vill minimera elevernas resor till skolor och det är bra. Men för oss är resultatet att vårt barn – som enkelt och snabbt skulle kunnat cykla till Ekholmsskolan – måste åka buss för att komma till den av kommunen utvalda Ånestadsskolan, säger Staffan Nilsson.
De båda är medvetna om att ingen elev garanteras en plats på sin närmaste skola och att platsen kan gå till den elev som "tjänar" mest på att gå på just den skolan. Men i vissa fall kan detta slå helt fel, menar de.
I Hackefors slår det mot familjer som bor på den östra sidan av ån, bara ett par hundra meter längre bort från familjer på andra sidan av ån.
– Både mitt och de andra barnen på "fel"-sidan skulle ha cyklat till Ekholmen på tio minuter. I stället förmodas de åka buss, bekostat av kommunen, i 30 till 50 minuter till sin näst närmaste skola.
Detta medan en hel del av de elever som har placerats på Ekholmsskolan, ändå måste åka eftersom de bor långt bort, säger Staffan Nilsson och fortsätter:
– Om elever, som redan åker skolskjuts, hade placerats på en skola som haft lediga platser och fått åka lite längre väg, men i tid räknat ganska marginellt längre restid, hade färre elever blivit beroende av skolskjuts eller buss. Som det är nu finns det inga riktiga vinnare och i stället blir det fler elever som åker buss, vilket känns som ett fel i systemet.
I klarttext betyder det att Hackeforselever från den östra sidan borde cykla till sin önskade Ekholmsskolan medan de elever som redan åker buss bör åka lite längre till någon annan skola.
Skulle inte detta drabba de elever som bor långt bort som ändå vill gå på Ekholmsskolan?– Inget barn skall behöva bli ensamt bortsorterat från sina tidigare klasskamrater. Det är minst lika viktigt som att inte öka transporterna i samhället. Men kommunens nya regler gör ju tyvärr just båda dessa saker i vissa fall. När kommunen väljer en skola till barn i ett område och kallar den hänvisningsskola eller skolskjutskola eller när det måste prioriteras mellan elever i fall att det är platsbrist måste det samtidigt tas hänsyn till vilken skola man gått i tidigare.
Att ett enskilt barn blir ensamt bortprioriterat i en klass enbart beroende på var man bor kan vara en oerhört jobbig upplevelse, som ingen ska bli utsatt för, menar föräldrarna.
Barn från Hackefors går på låg- och mellanstadiet i Hjulsbroskolan och tidigare har de kunnat fortsätta på högstadiet i Ekholmsskolan, om de inte har valt bort den.
– Man måste ta motgångar men det känns inte bra att en tonåring inte ska ha en enda tidigare klasskompis på sin nya skola. Fler barn från Hackefors kommer att drabbas av en liknande situation. De får en timmes längre skolresa i stället och förlorar enkel vardagsmotion. Det är slöseri med tid och samhällets resurser, säger Christina Berglund.
Både hon och hennes man tror också att kommunen räknade fel när man mätte avstånd mellan deras hemadress och den önskade skolan, de själva fick helt andra siffror vilket kan ha varit avgörande i deras fall. Prövning av överklagandet hos Skolväsendets överklagandenämnd kan ta upp till tre månader.