1,5 miljoner svenskar har mag- och tarmproblem som är diagnosticerade som en sjukdom. Det handlar oftast om IBM, Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Två med den senare sjukdomen är Beatrice Larsson, Uppsala, och Ellen Söderlund, Stockholm, som under våren rest runt i Sverige för att sprida kunskap om Unga magar, en del av Mag- och tarmförbundet.
– Det är väldigt synd om många unga människor med de här sjukdomarna. De isolerar sig i hemmet och vill inte vara den "krångliga" kompisen som alltid måste befinna sig i närheten av en toalett. Psykiska problem är inte ovanliga, säger Beatrice Larsson.
För en individ med tarmsjukdom kan det under ett skov vara nödvändigt med uppåt 20 toalettbesök under en enda dag.
Inte sällan rör det sig om blodiga diarréer som gör den drabbade helt orkeslös.
Ett skäl till att många ungdomar isolerar sig är svårigheten att hitta offentliga toaletter. Hellre än att leta febrilt efter en toalett, och inte hitta en innan det är för sent, begränsar de sina aktiviteter kraftigt.
– Här i Linköping har vi fått veta att det ska finnas 20 toaletter, men vi har inte sett några, säger tjejerna.
Därför handlar Unga magars kampanj också om att kämpa för fler offentliga toaletter, skylta dem bättre och sköta om dem ordentligt.
– Tystnaden kring det här måste brytas. Vi är så många som lider och inget blir ju bättre av att tiga, säger Beatrice. IBD är besläktad med reumatism och psoriasis, sjukdomar utan stigman och som det pratas öppet om.
Men så fort det handlar om tarmarna blir det pinsamt.
Tjejerna hade gott om besök i dasset under torsdagen. Många ville komma och prata mage och inne på dasset kunde besökarna lyssna på en podd med intervjuer och olika infallsvinklar kring mag- och tarmbesvär.
Klockan 19 ikväll avslutas kampanjen med en öppen föreläsning på Stora hotellet, där läkaren Henrik Hjortswang berättade om olika mag- och tarmsjukdomar.
– Vi gör reklam för vår app också, toahjälpen, där man snabbt kan få besked om var närmsta offentliga toalett i olika städer finns, säger Ellen.
Beatrice och Ellen ångrar inte att de ägnar semester respektive sommarlov åt att resa runt i landet och informera. Frågan ligger dem varmt om hjärtat och om de vågar prata hoppas de att andra unga också vågar göra det.
– Man märker att de har lättare för att prata med oss än med vuxna inom vården. Vi är ju själva sjuka och vet verkligen hur det är!