De kräver folkomröstning

Nu vill näringslivet i Sörmland folkomrösta om den föreslagna Svealandsregionen. Där vill man hellre höra till Östergötland.

Står bakom. Johanna Palmér, vd för Östsvenska Handelskammaren, ställer sig bakom initiativet för en folkomröstning om Sörmlands tillhörighet till den föreslagna Svealandsregionen.

Står bakom. Johanna Palmér, vd för Östsvenska Handelskammaren, ställer sig bakom initiativet för en folkomröstning om Sörmlands tillhörighet till den föreslagna Svealandsregionen.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-10-05 21:35

På torsdagen håller Östsvenska handelskammaren tillsammans med intresseorganisationen Företagarna en presskonferens i Nyköping, där de ska berätta om initiativet "Rösta för Sörmland". Man vill få till en folkomröstning om Sörmlands tillhörighet till den föreslagna Svealandsregionen.

– Vi tror att det är bättre om man utgår från städernas placering i stället för sjukvårdsområden när man delar in regionerna, säger Catharina Hagström från Företagarna i Nyköping/Oxelösund, som inte vill uttala sig mer om planerna före presskonferensen.

Johanna Palmér, vd för Östsvenska handelskammaren, säger att initiativet går i linje med deras medlemsföretags intressen.

– Vi har 850 medlemsföretag som till största delen ligger längs ett pärlband från Stockholm till Linköping, ungefär längs Ostlänkens tänkta sträckning. Det vore synd att skära av det stråket med en ny regionsgräns, säger Palmér.

Skulle inte Svealandsregionen kunna betyda nya samarbeten inom den nya regionen?

– Jo, naturligtvis. Men nu finns det ett sammanhållet tillväxtstråk här. Om det skärs av på mitten är vi utelämnade till politikernas goda vilja att samarbeta över de nya regionsgränserna. Det tycker vi är olyckligt.

Även andra röster har höjts mot att Östergötland och Sörmland inte ska tillhöra samma region. Bland annat Länsstyrelsen Östergötland är kritisk till förslaget.

– Om man ser till näringslivets behov, arbetspendlingen och inte minst Ostlänken så är det uppenbart att Östergötland och Sörmland ska ingå i samma region, sa landshövding Elisabeth Nilsson nyligen.

Genom en lag från 2011, det så kallade "förstärkta folkinitiativet" krävs att tio procent av de röstberättigade i en kommun eller ett landsting står bakom en folkomröstning. Resultatet i omröstningen blir endast rådgivande.

Ett liknande initiativ finns beträffande förslaget till regionen Stornorrland, där invånare också har krävt en folkomröstning.

Folkomröstning

Sedan den 1 januari 2011 gäller nya bestämmelser för folkinitiativ om folkomröstningar i kommuner

och landsting.

Tio procent av de röstberättigade i en kommun eller ett landsting ska stå bakom förslaget om folkomröstning.

Tidsramen för att samla in de nödvändiga namnunderskrifterna är högst sex månader.

Initiativet ska handla om sådant som fullmäktige kan besluta om. Samtidigt blev det också svårare för fullmäktige att avvisa ett folkinitiativ: Två tredjedelar av ledamöterna måste säga nej till att genomföra en folkomröstning.

Resultatet i omröstningen blir endast rådgivande.

Källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL)

Sverige delas in i storregioner

Indelningskommittén kom tidigare i år med sitt förslag på hur ­Sveriges länsgränser ska tas bort och vilka nya större ­regioner som kan bildas.

Idén är att större regioner ska kunna samverka och få mer skjuts i sjukvårdsfrågor, arbetsmarknad, transporter och utveckling.

Östergötlands företrädare hade önskat sig ett partnerskap med Sörmland men kommitténs förslag lägger ihop Östergötland med Smålands tre nuvarande län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!