– Satsa hellre på mer personal, säger Åsa Swenson.
Hon är dotter till Anita Hagman som bor på Landeryds vårdboende – en pigg 93-årig dam som dock ser dåligt och som inte är så bra på finmotoriken längre.
– Nej, suckar Anita, jag klarar inte en knapptelefon och snart knappt den här med nummerskiva heller. Jag slår siffrorna för långsamt, så den kopplar bort mig.
– Jag har aldrig haft någon dator och jag vill verkligen inte ha en surfplatta.
Anita Hagman påpekar att hon knappast är ensam om att få svårt med surfandet.
– Vet politikerna egentligen om vilket skick man måste vara i för att få plats på ett äldreboende? Antingen dement, eller så fysiskt sjuk att man inte klarar sig själv. Här finns det TVÅ människor som jag kan prata med, inte mer.
Tanken med surfplattorna är att de boende ska få tillgång till exempelvis kulturella upplevelser. I Linköping används surfplattor redan på flera äldreboenden, men väldigt ojämnt. På Sandrinoparken och Hjälmsäter jobbar man exempelvis med individuella musiklistor där musikupplevelsen kompletteras med bilder och möjligheten att hämta fakta runt musiken. På Hagdahls seniorcenter kan besökarna boka en platta några timmar i veckan för att surfa runt. På andra boenden används det inte alls.
Är det inte bättre att lägga surfplattepengarna på mer personal?
– Personalen är viktigast av allt i äldreomsorgen, säger Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden.
– Vi ska fortsätta att öka bemanningen för utan personalen finns ingenting. Men vi har också tagit beslut om att satsa på tekniken, delvis för att ge personalen bättre verktyg.
Förebyggande trygghetsarbete kan stärkas med sådan teknik; signering vid medicinutdelning och andra praktiska saker kan förenklas, menar Mikael Sanfridson.
– För de äldre kan kontakten med anhöriga underlättas. De kan se filmer och lyssna på musik. Vårt första steg är att göra levnadsbeskrivningar som det på så sätt blir lätt att ta del av. Alla utförare ska erbjuda tillgång till ett antal ipads på boendena.
Alla äldreboenden ska också få tillgång till wifi, utbyggnaden har redan börjat. Alla 60 ska vara klara 2020.
– Alla boende kommer inte att vilja ha ipads. Det är å andra sidan många som redan har sådana, och livet fortsätter ju oavsett boendeform. För dem som inte har råd att köpa ska det finnas ipads att låna.
Landeryds vårdboende deltog i ett projekt i somras där ipads med filmer, musik och bilder användes av personal och gamla tillsammans.
– Vi ser bara fördelar, säger Maria Wärn som är driftledare på demensavdelningen. Bilderna och musiken är till stor nytta i samtalen med de gamla.
Åsa Swenson påpekar att extra personal är nödvändig om det ska vara någon nytta med surfplattor på äldreboenden.
– Annars är det meningslöst. Surfplattor är inget som personalen har tid att hantera i sitt ordinarie arbete.
Men, tillägger hon, nya generationer av gamla kommer att använda surfplattor, mobiler och datorer på ett annat sätt.
– Min pappa sa alltid att "vi är den sista generationen som inte har dator". Och så är det förstås – men än så länge tycker jag att det finns bättre saker att lägga pengarna på.