TvÄ gÄnger i veckan hÀmtar personal frÄn Babettes matsvinn frÄn Lucullus.
â Frukt och grönt, sĂ€ger kökschefen Christina Eveborn. Vi anvĂ€nder det frĂ€mst till att göra soppor, men ocksĂ„ till en del bakverk, typ morotskakor, och Ă€ven i marmelader.
Samarbetet Àr helt fÀrskt och Eveborn betonar att rutinerna fÄr vÀxa fram med tiden.
â Vi fĂ„r sĂ„dant som de annars skulle slĂ€nga. Morötter, potatis, palsternackor och andra rotfrukter. Det kĂ€nns vĂ€ldigt bra att göra det hĂ€r. Dels för miljöns skull, men ocksĂ„ för att minska matsvinnet. Det kastas sĂ„ enormt stora mĂ€ngder mat som gĂ„r att anvĂ€nda.
Babettes kock, Anna-Sophie Aamand, lyfter fram möjligheten att fÄ experimentera lite i köket.
â Vi vet ju inte exakt vilka rĂ„varor vi fĂ„r. DĂ€rför mĂ„ste vi anvĂ€nda fantasin och inte följa alla recept till punkt och pricka.
Hon gillar att det Àr sÄ, fortsÀtter hon.
â Att lyfta fram andra smaker och ta ut svĂ€ngarna kĂ€nns bara roligt. Vem vet, det kanske kan bli favoriter som andra tar efter.
Christina Eveborn hoppas pÄ just detta, att fler gör samma sak som Babettes.
â Om vi Ă€r fler som kan ta hand om överbliven mat kommer svinnet att minska. Jag vet att mĂ„nga andra gör det, men den skaran kan bli betydligt större.
Kommer priset pĂ„ era soppor att bli lĂ€gre nu nĂ€r ni fĂ„r rotfrukterna gratis?â Bra frĂ„ga. Den kommer sĂ€kert upp i andra sammanhang Ă€n hĂ€r, men svaret Ă€r nej. Ă tminstone inte till att börja med.
Varför inte?â DĂ€rför att vi kommer att ha ökade omkostnader i samband med det hĂ€r samarbetet.
Vilka Ă€r de?â Dels kommer vi att behöva ha personal som hĂ€mtar varorna och dels kommer det vi fĂ„r frĂ„n Lucullus att krĂ€va en större beredning frĂ„n vĂ„r sida. Vi kommer till exempel att behöva sortera bort sĂ„dant som inte gĂ„r att anvĂ€nda. Dessutom blir det mer jobb med att rensa och göra i ordning. Vi kommer ocksĂ„ att behöva komplettera sopporna med andra varor som vi köper in. Men nĂ€r vi ser vart det hĂ€r tar vĂ€gen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset.
Micael Jacobsson, köpman pÄ Hemköp Lucullus, ser enbart positivt pÄ samarbetet med Babettes.
â Allt som inte behöver gĂ„ till spillo Ă€r bra för miljön. Ăven om vi försöker minimera svinnet hos oss blir det en del grejer över, sĂ€ger han.