De lagar soppa pÄ matsvinnet

Vad sÀgs om "Zero waste soup", soppa gjord pÄ matsvinn? Babettes kafferi och bageri och Hemköp Lucullus har inlett ett samarbete pÄ omrÄdet. "Alla blir vinnare pÄ det hÀr", sÀger Christina Eveborn.

"NÀr vi vet vart det hÀr tar vÀgen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset", sÀger

"NÀr vi vet vart det hÀr tar vÀgen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset", sÀger

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-01-17 06:00

TvÄ gÄnger i veckan hÀmtar personal frÄn Babettes matsvinn frÄn Lucullus.

– Frukt och grönt, sĂ€ger kökschefen Christina Eveborn. Vi anvĂ€nder det frĂ€mst till att göra soppor, men ocksĂ„ till en del bakverk, typ morotskakor, och Ă€ven i marmelader.

Samarbetet Àr helt fÀrskt och Eveborn betonar att rutinerna fÄr vÀxa fram med tiden.

– Vi fĂ„r sĂ„dant som de annars skulle slĂ€nga. Morötter, potatis, palsternackor och andra rotfrukter. Det kĂ€nns vĂ€ldigt bra att göra det hĂ€r. Dels för miljöns skull, men ocksĂ„ för att minska matsvinnet. Det kastas sĂ„ enormt stora mĂ€ngder mat som gĂ„r att anvĂ€nda.

Babettes kock, Anna-Sophie Aamand, lyfter fram möjligheten att fÄ experimentera lite i köket.

– Vi vet ju inte exakt vilka rĂ„varor vi fĂ„r. DĂ€rför mĂ„ste vi anvĂ€nda fantasin och inte följa alla recept till punkt och pricka.

Hon gillar att det Àr sÄ, fortsÀtter hon.

– Att lyfta fram andra smaker och ta ut svĂ€ngarna kĂ€nns bara roligt. Vem vet, det kanske kan bli favoriter som andra tar efter.

Christina Eveborn hoppas pÄ just detta, att fler gör samma sak som Babettes.

– Om vi Ă€r fler som kan ta hand om överbliven mat kommer svinnet att minska. Jag vet att mĂ„nga andra gör det, men den skaran kan bli betydligt större.

Kommer priset pÄ era soppor att bli lÀgre nu nÀr ni fÄr rotfrukterna gratis?

– Bra frĂ„ga. Den kommer sĂ€kert upp i andra sammanhang Ă€n hĂ€r, men svaret Ă€r nej. Åtminstone inte till att börja med.

Varför inte?

– DĂ€rför att vi kommer att ha ökade omkostnader i samband med det hĂ€r samarbetet.

Vilka Àr de?

– Dels kommer vi att behöva ha personal som hĂ€mtar varorna och dels kommer det vi fĂ„r frĂ„n Lucullus att krĂ€va en större beredning frĂ„n vĂ„r sida. Vi kommer till exempel att behöva sortera bort sĂ„dant som inte gĂ„r att anvĂ€nda. Dessutom blir det mer jobb med att rensa och göra i ordning. Vi kommer ocksĂ„ att behöva komplettera sopporna med andra varor som vi köper in. Men nĂ€r vi ser vart det hĂ€r tar vĂ€gen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset.

Micael Jacobsson, köpman pÄ Hemköp Lucullus, ser enbart positivt pÄ samarbetet med Babettes.

– Allt som inte behöver gĂ„ till spillo Ă€r bra för miljön. Även om vi försöker minimera svinnet hos oss blir det en del grejer över, sĂ€ger han.

Matsvinn SĂ„ minskar du matsvinnet

I Sverige slÀngs cirka 134 kilo matavfall per person och Är, enligt NaturvÄrdsverkets siffror.

Även om livsmedelsbranschen, storkök och restauranger stĂ„r för en hel del av detta sĂ„ slĂ€nger hushĂ„llen absolut mest, 100 kilo per Ă„r, varav 45 kilo tros vara Ă€tligt.

Det finns ett globalt hÄllbarhetsmÄl för matsvinn som innebÀr att i konsument- och butiksled ska matsvinn minska med femtio procent frÄn Är 2015 till 2030.

KÀlla: VÀrldsnaturfonden, WWF, och NaturvÄrdsverket.

‱ VĂ€lj varor med kortbĂ€st-före-datum nĂ€r du ska laga mat inom snar framtid.

‱ VĂ€lj grönsaker och frukt inte bara efter utseende.

‱ Ta om mat fler gĂ„nger vid buffĂ©er istĂ€llet för att ta för mycket.

‱ Be om mindre portioner om du vet att du inte orkar Ă€ta upp.

‱ Be om ”doggybag” pĂ„ restauranger om du inte Ă€ter upp.

‱ Planera dina inköp och förbĂ€ttra förvaring, frys in och anvĂ€nd rester

KÀlla: NaturvÄrdsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om