De lagar soppa på matsvinnet

Vad sägs om "Zero waste soup", soppa gjord på matsvinn? Babettes kafferi och bageri och Hemköp Lucullus har inlett ett samarbete på området. "Alla blir vinnare på det här", säger Christina Eveborn.

"När vi vet vart det här tar vägen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset", säger

"När vi vet vart det här tar vägen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset", säger

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-01-17 06:00

Två gånger i veckan hämtar personal från Babettes matsvinn från Lucullus.

– Frukt och grönt, säger kökschefen Christina Eveborn. Vi använder det främst till att göra soppor, men också till en del bakverk, typ morotskakor, och även i marmelader.

Samarbetet är helt färskt och Eveborn betonar att rutinerna får växa fram med tiden.

– Vi får sådant som de annars skulle slänga. Morötter, potatis, palsternackor och andra rotfrukter. Det känns väldigt bra att göra det här. Dels för miljöns skull, men också för att minska matsvinnet. Det kastas så enormt stora mängder mat som går att använda.

Babettes kock, Anna-Sophie Aamand, lyfter fram möjligheten att få experimentera lite i köket.

– Vi vet ju inte exakt vilka råvaror vi får. Därför måste vi använda fantasin och inte följa alla recept till punkt och pricka.

Hon gillar att det är så, fortsätter hon.

– Att lyfta fram andra smaker och ta ut svängarna känns bara roligt. Vem vet, det kanske kan bli favoriter som andra tar efter.

Christina Eveborn hoppas på just detta, att fler gör samma sak som Babettes.

– Om vi är fler som kan ta hand om överbliven mat kommer svinnet att minska. Jag vet att många andra gör det, men den skaran kan bli betydligt större.

Kommer priset på era soppor att bli lägre nu när ni får rotfrukterna gratis?

– Bra fråga. Den kommer säkert upp i andra sammanhang än här, men svaret är nej. Åtminstone inte till att börja med.

Varför inte?

– Därför att vi kommer att ha ökade omkostnader i samband med det här samarbetet.

Vilka är de?

– Dels kommer vi att behöva ha personal som hämtar varorna och dels kommer det vi får från Lucullus att kräva en större beredning från vår sida. Vi kommer till exempel att behöva sortera bort sådant som inte går att använda. Dessutom blir det mer jobb med att rensa och göra i ordning. Vi kommer också att behöva komplettera sopporna med andra varor som vi köper in. Men när vi ser vart det här tar vägen med kostnader och allt kan det bli aktuellt med en justering av priset.

Micael Jacobsson, köpman på Hemköp Lucullus, ser enbart positivt på samarbetet med Babettes.

– Allt som inte behöver gå till spillo är bra för miljön. Även om vi försöker minimera svinnet hos oss blir det en del grejer över, säger han.

Matsvinn Så minskar du matsvinnet

I Sverige slängs cirka 134 kilo matavfall per person och år, enligt Naturvårdsverkets siffror.

Även om livsmedelsbranschen, storkök och restauranger står för en hel del av detta så slänger hushållen absolut mest, 100 kilo per år, varav 45 kilo tros vara ätligt.

Det finns ett globalt hållbarhetsmål för matsvinn som innebär att i konsument- och butiksled ska matsvinn minska med femtio procent från år 2015 till 2030.

Källa: Världsnaturfonden, WWF, och Naturvårdsverket.

• Välj varor med kortbäst-före-datum när du ska laga mat inom snar framtid.

• Välj grönsaker och frukt inte bara efter utseende.

• Ta om mat fler gånger vid bufféer istället för att ta för mycket.

• Be om mindre portioner om du vet att du inte orkar äta upp.

• Be om ”doggybag” på restauranger om du inte äter upp.

• Planera dina inköp och förbättra förvaring, frys in och använd rester

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om