Det säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, informationsansvarig på Arbetsmiljöverkets distrikt i Linköping.
Stå ut en kort periodI går skrev Corren om Östgötatrafikens chaufförer som tyckte att det var obehagligt att deras fikarum på andra våningen vid bussgods på resecentrum har ständiga "råttbesök" och att tallrikar med råttgift finns utplacerade i lokalerna.
- Man kan tänka sig att arbetstagare kan stå ut med en olägenhet under en kortare period, kanske fjorton dagar, men under tiden måste arbetsgivaren se till att lösa problemet, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.
Varifrån kommer råttor?Enligt henne ska arbetsgivaren begära professionell hjälp och anlita ett företag som ska ta hand om råttproblemet, Arbetsgivare ska inte jaga råttor på egen hand.
- Det är viktigt att man går till botten med problemet. Det gäller inte bara att ta bort råttorna från fikarummet utan att man ser varifrån råttorna kommer och att ta itu med det också, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.
Företaget Veolia, som ansvarar för underhållet av fastigheten, har vänt sig till Anticimex och en massa olika åtgärder har vid tagits utan att det har gett någon effekt på råttorna.
- Man kan hitta en annan plats där de anställda kan fika under tiden som råttbekämpningen pågår. Men det är klart att arbetsgivaren måste ta tag i det och det kan inte ta hur lång tid som helst att lösa problemet, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.
Kämpar påAtt hitta en annan plats för fika är ganska orealistiskt med tanke på att fikarummet måste finnas nära chaufförernas arbetsnplats och det inte finns andra lämpliga lokaler, enligt Mats Backteman, enhetschef på Veolia transport.
- Vi gör allt vi kan för att få bukt med det. Men jag kan inte garanterare att vi kan bli av med råttor på nolltid. Och jag kan inte heller säga när det blir råttfritt. Jag kan bara säga att vi kämpar på, säger Mats Backteman.