Motionsåret 2015 går förmodligen inte till historien som de stora visionernas år. Men bredden i ämnesval kan ingen inte klaga på. Motionerna tog upp allt från en önskan om en informationstavla i Sporthallen (M) till hur man ska hantera terrorresenärer (M).
Möjligen kan det förklaras med en post valetkänsla. Den politiska kartan ritades om efter valet 2014. Politiker, av alla kulörer, tvingades tänka om, och nytt. Tidigare majoritet som under åtta år haft nära till makten – och inte direkt rosat motionsfloden under sina mandatperioder – tvingades ta fram sina pennor igen.
Alliansen har under 2015 lagt två gemensamma motioner. Båda rör dessutom vikten av motion. Det ena handlar om simsportens framtid i Linköping. Där förslaget är att bygga ett tält över 50-metersbassängen i Tinnis så att den kan användas året om. Inget har dock hänt i frågan och motionen är remitterad till Kultur-och fritidsnämnden. Den andra motionen handlar om att genom daglig fysisk aktivitet i skolan förstärka såväl hälsa som skolresultat. Enligt planen ska den motionen komma upp i fullmäktige 16 februari.
Enskilt har partierna bland annat motionerat om att göra Linköping till bästa studentstad (M), ivrat för en regional utbildningsfond (C) och föreslagit hur fler ska få tillgång till kommunala handlingar (V). Mest utdelning i form av medialt intresse fick KD för sin – under året – enda motion. Den handlade om att göra skyddsrummen i Trädgårdsföreningen till en samlingsplats. Det blev både tidningsartiklar och tv-framträdanden av den. I själva sakfrågan blir det i första hand Samhällsbyggnadsnämnden som ska titta på den. Inget avgjort i frågan alltså.
Sverigedemokraterna har haft en motion under året och i den föreslog de tillägg till den lokala ordningsföreskrifterna med syfte att minska tiggeriet. Motionen är remitterad till kommunstyrelsen.
Men det här med socialdemokraterna då? Har de, eller har de inte, någon motion under 2015?
Jo, faktiskt. Motionen "Kvalitetsupphandlingar med lokala näringslivet i fokus" som presenterades i december 2012 av Lena Micko och Eva Lindh, har nämligen fått ett andra liv. Den motionen, liksom ett flertal andra signerade både (MP) och (S), togs bort från agendan av Koalition för Linköping i ett – av Alliansen – hårt kritiserat beslut.
Men nu dyker motionen upp igen.
Ett något oortodoxt drag av kommunalrådet Christian Gustavsson (M) som tar upp motionen som sin egen. Det händer förvisso ibland att partikolleger kan återuppta varandras motioner. Men att, som i det här fallet, en motion återupptas av en från "motståndarlaget" tror inte Gustavsson har hänt tidigare.
– Vi har tittat på de tillbakadragna motionerna och två av dem har vi valt att göra något av. Just den här handlar om att förenkla för företagare i små och medelstora företag att lägga anbud i upphandlingar.
Han menar att det var mycket prat och löften före valet, men efter hände ingenting.
– Jag tittade genom motionen och tyckte kanske att de hade rätt i sin kritik, att vi i Alliansen borde ha gjort mer under förra mandatperioden i den här frågan. Då tänker jag ta samma motion och hoppas att de åtminstone lyssnar på sig själva.
Men om motionen var så bra, varför gjorde inte ni i Alliansen något åt den. Ni hade ju flera år på er?
– Vi tog steg i rätt riktning, men vi kom inte tillräckligt långt. Det sista jag lämnade ifrån mig som ordförande i Näringslivsbolaget var just en rapport om hur vi kan underlätta för små- och medelstora företag. Den har jag inte sett till igen, säger han.
Att de nu styrande partierna inte har bidragit till motionsfloden är inte särskilt märkligt. Det gjorde inte Alliansen heller under sina två mandatperioder. Totalt lades tre motioner, två centermotioner och en från dåvarande Folkpartiet (enligt kommunens arkiv på hemsidan).
Förklaringen till detta är, enligt Sara Eriksson, politisk sekreterare för socialdemokraterna, att partierna har andra möjligheter att få genom sina idéer när de själva har makten.
– Nu kan vi styra på andra sätt via budget och mål, säger hon.
Detsamma säger kommunalrådet Nils Hillerbrandt (MP)
– Nu sitter vi majoritet och har möjlighet att omsätta vår politik genom koalitionen. Så har även andra partier oftast hanterat det i Linköping och jag tror att det är brukligt överlag, säger han.