En väg i uselt skick är väg 613 mellan Haraldsbo och Drögshult. Vägen har hål och ojämnheter, och är i stort behov av underhåll.
-- Vägen är som en tvättbräda. Upprustningen av vägen är mycket viktig för oss som bor här, säger Sture Åkhe i Drögshult, som är en av eldsjälarna i väggruppen.
Väg 613 är nio kilometer lång, med en dygnstrafik på 150 fordon. Eftersom det går mycket tung trafik här, bland annat timmerbilar, behöver vägen förstärkas.
I området finns 40 hushåll, och många sommarstugor, som är beroende av vägen året runt.
När vägen rustades upp senast var 1971. Då var det en enskild väg, och vägföreningen fick 450 000 kronor i statsbidrag för att få den breddad och åkduglig. För femton år sedan tog Vägverket över ansvaret.
I flera år har de boende utmed vägen uppvaktat Vägverket om att få grusvägen upprustad. Men det var först när den lokala väggruppen bildades för drygt ett år sedan som man började få gehör för sitt krav.
-- Men det höll på att stupa på kommunen, som först inte ville ge några bidrag, säger Sture Åkhe.
Projektet är samfinansierat av Vägverket och kommunen, och väggruppens arbetsinsats motsvarar omkring 25 procent av totalkostnaden. I gruppens arbetsinsats ingår att fälla träd och flytta stängsel, men också att uppvakta enskilda fastighetsägare.
-- Vi måste ha förhandsbesked från fastighetsägare, när det görs markintrång. Någon ersättning för intrånget får man inte, utan det ingår i vår insats.
Upprustningen av vägen kostar totalt 2,5 miljoner kronor. Kommunen ger 300 000 kronor, och väggruppens arbetsinsats beräknas till 260 000 kronor.
Vägverket står för den största kostnaden, med förstärkning av vägen och ny stenbeläggning. Men vägen kommer inte att rätas ut.
Det finns inga pengar till en sådan upprustning.
-- Vi måste använda våra pengar på ett effektivt sätt, och ett samarbete med de boende utmed vägen och någon annan intressent, som i det här fallet kommunen, är nödvändigt för att projektet ska kunna genomföras, säger Bengt-Inge Nyhlund på Vägverket.
Han anser att det måste finnas eldsjälar i ett byalag eller en väggrupp för att landsbygdsvägen ska kunna ha en bra standard.
-- Vi får synpunkter på vägarna nära nog varenda dag. Jag är ofta ute och informerar föreningar och byalag, och man får ständigt samma fråga: Vi betalar skatt som alla andra, så varför rustas inte vår väg upp?
I Östergötland finns 90 mil grusvägar, och många är i dåligt skick.
Hittills har tre grusvägar i länet fått klartecken för en samfinansiering.
Men flera lokala väggrupper står på tur, och vill ha samma uppgörelse som i Drögshult, Björkfors och på Vikbolandet.
-- Det här är ett bra sätt att kunna underhålla de mindre vägarna, som annars inte kan rustas upp på det här sättet, anser Bengt-Inge Nylund.