Gabriel Ribeiro växte upp i norra Portugal, nära floden Douro. På gården tillverkade familjen vin och olivolja.
– Jag var bonde tills jag var 15 år. Trampade vindruvor och så. Men sedan flyttade jag till Cascais, ensam, och började som diskare på ett hotell, berättar han.
Sedan dess har Gabriel jobbat i krogvärlden. I sju år var han servitör på ett kryssningsfartyg och där träffade han Eva Kihlman från Linköping. De blev ett par och 1995 gick flyttlasset till hennes hemstad.
– Här har jobbat på många olika restauranger: Parisien, Sangria, da Vinci, Cloetta Center, Scandichotellen ... Nu senast har jag varit hovmästare på Frimis.
Ett tag drev Gabriel restaurangen Apotekaregatan 8 och det är i just de lokalerna som Gabriel Ribeiro nu ska öppna Alfama, tillsammans med kocken Filipe Reis. De båda tar över lokalen efter Miguel Bello, som flyttar runt hörnet för att öppna vinbaren Gallo.
Två portugisiska krogar i kvarteret, går det?
– Ja, vi är inte konkurrenter utan kommer att komplettera varandra. Vi är en restaurang, Miguel ska ha en vinbar med lite enklare tapasrätter.
Restaurang Bello's har nu stängt för att renoveras och förvandlas till Alfama. En vägg ska täckas med en stor bild på Alfama, Lissabons äldsta stadsdel med vindlande medeltida gränder och gula spårvagnar som klättrar uppför de branta backarna.
– Alfama är Lissabons hjärta. Det är en väldigt speciell stadsdel med väldigt speciella människor. Där känns det som att tiden står stilla, säger Filipe Reis.
Filipe är uppvuxen i Lissabon – dock inte i just Alfama – och kom till Linköping i höstas för att jobba som kock på Bello's.
– Jag vill ta med mig både portugisisk mat och portugisisk kultur till Linköping. I Portugal handlar mat om mer än att äta sig mätt. Det är vid matbordet man gör upp affärer, det är där man umgås med släkt och vänner. Man sitter och äter i många timmar, säger Filipe.
Precis så hoppas Gabriel och Filipe att det blir på deras restaurang. Menyn blir renodlat portugisisk. Bacalhau till exempel.
– Det är torkad torsk som får ligga länge i saltvatten innan den tillagas. Man kan göra massor av den, i Portugal har varje familj sitt eget recept. Det finns till och med en kokbok som heter "1001 sätt att tillreda bacalhau", berättar Filipe.
Efterrätten Pastel de Belem är en annan rätt som har en given plats, liksom portugisiska viner.
– Det kommer också att finnas influenser från Portugals många kolonier, säger Filipe.
RestauranteAlfama öppnar preliminärt i början av mars.