- Det är den trend som gäller nu. Rekreationen är viktig. Sedan hoppas jag att det är slut med det kitschiga och allt översållat puttinuttigt, säger Karin Svensson-Nygren - som tillsammans med sin man Bengt Svensson skapat en trädgårdsoas i närheten av Askeby utanför Linköping.
Karin Svensson-Nygren är ordförande för Sällskapet trädgårdsamatörernas östgötakrets sedan fem år och sitter också med i föreningens riksstyrelse. I år firar föreningen 70-årsjubileum. I hela landet finns cirka 8 500 medlemmar. Östgötakretsen har 340 medlemmar, men med familjemedlemmar blir det dubbelt upp.
Har det ökade trädgårdsintresset gett föreningen många nya medlemmar?
- Nej, vi är inte så kända och marknadsför oss inte så hårt. Vi har inte ökat, men inte heller tappat medlemmar i Östergötland. Man skulle kunna tro att vi består av idel äldre trädgårdstanter, men så är det inte. Hälften är män och glädjande nog har vi många unga medlemmar, säger hon.
Parets trädgård består av många rum, har åtta sittplatser och nästan all gräsmatta är bortrationaliserad. Bengt och Karin har fallit för stentrenden.
- Det är lättskött med sten och grus, men man måste vara mycket noggrann vid anläggningen, använda markväv och mycket stenmjöl - annars kommer ogräset i alla fall, säger Karin Svensson-Nygren.
Damm med fiskar, stenparti med bäck, ett växthus fullt med plantor, upphöjda odlingsbänkar i träramar för grönsaker och kryddor är några inslag i denna oas. Här finns få raka gångar, stigarna ringlar fram i trädgården. Inglasat uterum har de också. Även trenden med vinstockar har Bengt och Karin anammat. De klänger på spaljéer en halvmeter ut från husväggen och ger söta druvor på sensommaren.
Men nog kräver väl allt detta en massa arbete?
- Nej, i princip räcker det med ett par rejäla insatser per år. Sedan rycker vi litet ogräs ibland och sår fröer, men sådant är bara roligt. Den här trädgården kräver inte mycket jobb, försäkrar de.
Att de sedan inte kan låta bli att ha ett eller annat projekt på gång för jämnan, som kräver både planering och en hel del arbete är en annan historia . . .