De ska driva Åleryd

Nu tas första steget mot en större kommunal andel av äldreomsorgen. Först ut blir Åleryd. Nu stängs privata utförare ute, säger företrädare för Attendo.

Åleryds vårdboende blir åter kommunalt.

Åleryds vårdboende blir åter kommunalt.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2015-11-18 11:56

I valrörelsen lovade (S) att hälften av äldreomsorgen skulle drivas kommunalt. I koalitionens slutliga manifest finns ingen siffra angivet, men nu tas första steget mot en ordning där allt färre boenden ska upphandlas.

Först ut är kommunens största vårdboende Åleryd, som i dag drivs av Attendo. Avtalet går ut sista november nästa år och äldrenämndens avsikt är att inte upphandla boendet utan i stället ge den kommunala organisationen Leanlink ett uppdrag att driva verksamheten från 1 december nästa år och – som längst – i sju år. Den totala kostnaden blir 79,8 miljoner kronor per år.

– Det här är det första stora uppdraget vi gör en förändring på, säger Mikael Sanfridsson (S) ordförande i äldrenämnden.

Äldrenämndens vice ordförande Fredrik Lundén (M) är kritisk.

– Majoriteten sätter ideologin före människor. Resultatet blir att det kommer att kosta tio miljoner mer per år att driva Åleryd. För de pengarna skulle vi exempelvis kunnat anställa ytterligare 25 årsarbetare, säger han.

Summan tio miljoner handlar om, enligt Lundén, att Leanlinks bud är 5,8 miljoner dyrare än nuvarande avtal och att man inte får tillbaka momspengar motsvarande 4,4 miljoner kronor.

Lundén tycker att majoriteten slösar med kommunens resurser och tror inte på att kvaliteten kommer att öka, vilket är ett av de utfästelser som gjorts inför övertagandet.

– Eftersom anbudet innebär exakt samma antal årsarbetare per brukare blir väl kvaliteten oförändrad, säger han.

Att majoriteten valt just Åleryd har flera orsaker. Bland annat för att avtalet snart går ut och dessutom berör en grupp människor som anses som särskilt känsliga för förändringar.

Men att låta Attendo ha kvar verksamheten – för att just upprätthålla kontinuitet – är inte möjligt.

– Så får vi inte göra. Lagen om offentlig upphandling kräver att en ny upphandling måste göras när ett avtal går ut. Det enda sättet för oss att ge kontinuitet till känsliga grupper är att göra det i egen regi. Det gör vi nu, säger Mikael Sanfridsson.

Ett annat viktigt skäl är att Leanlink har en liten del – 20% – av den totala äldreomsorgen i Linköping och det innebär att kompetensen blir lidande. Koalition för Linköping utlovar nu omfattande satsningar på kompetensutveckling i och med att man övertar Åleryd.

Hos Attendo är man besviken.

– Det handlar inte om att man säger upp avtalet med oss, för det går ut. Men vi är förvånade och besvikna över att man inte väljer att upphandla. Det stänger oss privata utförare ute, säger Henrik Edin, biträdande regionchef på Attendo.

Attendo har funnits i över 20 år i Linköping och hittills, enligt Edin, har man ansett att Linköping varit en föregångare. Men nu backar kommunen, hävdar han.

– Det minskar valfriheten både för brukare, medarbetare och utvecklingen av äldreomsorgen i sin helhet, säger Henrik Edin.

Åleryd har fått en hel del kritik för brister i verksamheten. Men det tror inte Henrik Edin är skälet till att man inte upphandlar.

– Nej, det här är ett politiskt beslut.

Det slutgiltiga beslutet tas vid nämndens morgon i morgon, torsdag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om