De ska odla sig ur arbetslöshet

Nu ska du kunna odla dig ur arbetslösheten. I ett treårigt projekt satsar Linköpings kommun och Samordningsförbundet på att fånga upp personer med ett genuint intresse för odling.

Projektledare. Louise Ridderström leder projektet Drivbänk för långtidsarbetslösa tillsammans med Christina Nordström. Båda har sina verksamheter på Vreta kluster, där man nu förbereder en odlingsträdgård som deltagarna ska kunna arbete med.

Projektledare. Louise Ridderström leder projektet Drivbänk för långtidsarbetslösa tillsammans med Christina Nordström. Båda har sina verksamheter på Vreta kluster, där man nu förbereder en odlingsträdgård som deltagarna ska kunna arbete med.

Foto: Robin Fornas

Linköping2016-11-29 09:30

Utanför företagsparken Vreta kluster och Naturbruksgymnasiet i Vreta kloster förbereds just nu ett stycke mark som ska bli en visningsträdgård. Syftet med projektet "Drivbänk" är att arbetssökande ska delta i en utbildningsinsats som handlar om att öka kunskaperna kring hur den gröna näringen fungerar, med syftet att underlätta för anställning. Till viss del riktar man sig mot nyanlända, alltså invandrare som beviljats uppehållstillstånd. Men meningen är deltagarna ska vara blandade i åldrar och bakgrund under insatsen som är indelad i fyra olika moment beroende på årstid.

Flera aktörer

– Det börjar med en teoretisk modul av förklarliga skäl, i januari. Sedan kommer två praktiska moduler under våren och sommaren där man kan vara ute på något företag. Och sist en avslutande modul under senhösten där man fokuserar på eventuella fortsättningar, kanske har man varit på praktik på ett företag där man kan bli anställd, kanske vill man starta eget företag, säger Louise Ridderström från Östgötamat, som är en av de tre projektledarna på Drivbänk som har sitt säte Vreta Kluster.

Kommunen satsar fyra miljoner kronor under tre år i projektet. Så gör även Samordningsförbundet centrala Östergötland som består av ett antal östgötakommuner, Region Östergötland, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Tillsammans utgör de huvudfinansiärer. Dessutom samarbetar Drivbänk även med Naturbruksgymnasiet, bildningsförbundet Bilda samt de kommunala aktörerna Sankt kors och Jobb- och kunskapstorget.

"Inget liknande"

– Det här ska aktivera cirka 90 personer under tre år. Projekten sker i ettårsperioder. Mig veterligt finns inte ett liknande projekt i hela Sverige i så här stor skala, säger kommunalrådet Nils Hillerbrand (MP).

Han tror att det är ett sätt att få nyanlända personer i en meningsfull sysselsättning. En del av projektet kan också bestå av arbetsträning.

– Det här året blir en introduktion som gör dem anställningsbara. Några kanske kommer från en jordbrukarbakgrund, andra kanske bara är intresserade. Många av de säsongsarbetare som kommer hit är från Baltikum. Inte så många är nyanlända invandrare. Här finns en grupp som mycket väl skulle kunna arbeta inom svenskt jordbruk och i den växande gröna näringen, säger Nils Hillerbrand.

Stadsodling

Han tror också att projektet Drivbänk kan ge ringar på vattnet, och att det kan göra att trenden med stadsnära odling tar fart i Linköping. Louise Ridderström håller med.

– Vi hoppas att det här kan locka människor som är genuint intresserade av odling. Vad man har jobbat med tidigare eller var man kommer ifrån är därför inte så viktigt. Det handlar mer om att ha en passion för odling, vilket kan vara något många kanske inte börjar med att berätta på exempelvis arbetsförmedlingen. På Vreta kluster har vi ju också väldigt mycket kontakter inom den gröna näringen, kontakter som man kanske inte har någon annanstans, säger Louise Ridderström

Projekt drivbänk

Målgruppen är personer som stått utanför arbetsmarknaden en

längre tid och som har intresse för odling. I förarbetet till projektet har framkommit att

intresserade finns från Projektet klassas som arbetsmarknadsprojekt av Arbetsförmedlingen vilket innebär att deltagarna

behåller sina stöd de har från AF och Försäkringskassan. Om personen uppbär försörjningsstöd kan

de behålla detta upp till sex månader i Drivbänken.

Målsättning:

... att tillhandahålla 30 platser för ett års studieförberedande aktiviteter och praktik på

heltid inom ramen för idén Drivbänk (undantaget de deltagare som studerar SFI på

halvtid, maximalt en tredjedel av gruppen).

... att minst två tredjedelar av deltagarna går vidare till studier eller någon form av

anställning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!