De tar kamp mot växthuseffekten

Linköping har som mål att bli koldioxidneutralt år 2025. Nu ansluter sex stora företag till kampen mot klimathotet.

Handslag för klimatet. Från vänster Claus Hansen, Arla Foods, Maria Larsson, HKScan, Karin Svärd, Cloetta, Jonas Fredén, Ericsson, Bengt Johansson, Leca Sverige, Kjell Johnsson, Saab, Klas Gustafsson, Tekniska verken, Kristina Edlund (S), Krister Björkegren, Region Östergötland och Rebecka Hovlund (MP).

Handslag för klimatet. Från vänster Claus Hansen, Arla Foods, Maria Larsson, HKScan, Karin Svärd, Cloetta, Jonas Fredén, Ericsson, Bengt Johansson, Leca Sverige, Kjell Johnsson, Saab, Klas Gustafsson, Tekniska verken, Kristina Edlund (S), Krister Björkegren, Region Östergötland och Rebecka Hovlund (MP).

Foto: Göran Billeson

Linköping2018-03-12 19:30

Linköpings mål – kanske mest ambitiöst i landet – sattes upp redan år 2010 i bred politisk majoritet. Kommunen har sedan dess gjort satsningar bland annat på kollektivtrafiken och cykelbanor. Tekniska verken har satsat på Lejonpannan, fjärrvärme, fjärrkyla, biogas, laddstolpar och en hel del annat.

Men kommunala verksamheter står bara för cirka tio procent av växthusgasutsläppen i Linköping och ska det finnas någon chans att nå målet krävs insatser från både företag och medborgare.

På måndagen togs ett steg. Kommunen, Region Östergötland och Tekniska verken tecknade ett samverkansavtal med sex stora, energiintensiva företag: Arla, Cloetta, Ericsson, Scan, Leca och Saab.

– Jag är glatt överraskad att vi har så gemensam bild av de här frågorna. För företagen är klimatarbetet viktigt ur lönsamhetsperspektiv. Det handlar om att bli mer attraktiva som arbetsgivare och om att stärka varumärket, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd.

Kjell Johnsson, platschef på Saab, håller med.

– Att negligera miljöfrågor och hållbarhet är inte en option för oss. Miljöarbetet smittar också av sig på den övriga verksamheten, med att utveckla produkter. Det är win-win för oss.

Men man säljer kanske inte Gripenplan med miljöargument?

– Jodå, det gör man visst det. Låg bränsleförbrukning ger större räckvidd och det är jätteviktigt.

Vad kan ni göra konkret för att minska koldioxidutsläppen?

– Det handlar om allt från vardagsbeteenden som att stänga av datorn när man går hem till att titta över produktionsprocesser och värmesystem. Vi jobbar mycket med värmeåtervinning. Att göra fler datasimuleringar i stället för att flyga är ett annat sätt säger Kjell Johnsson.

Nina Ekelund är generalsekreterare för Hagainitiativet, ett liknande projekt som Linköpingsinitiativet fast på nationell nivå. De företag som är med i Hagainitiativet måste förbinda sig till specifika utsläppsmål och Nina Ekelund råder Linköpingsinitiativet att göra likadant.

– Det är också viktigt att berätta om de åtgärder som görs. Det är så många människor som är klimatbedrövade och de goda exemplen behövs, det är så entusiasmen skapas.

Nina Ekelund är imponerad över arbetet som görs i Linköping.

– Linköping går före på många områden, med sin satsning på biogas och solcellspaneler. Koldioxidneutralitet 2025 är ett modigt mål och det som är så bra är att det är blocköverskridande. Det skapar ett momentum och en långsiktig trovärdighet.

Kommunalrådet Kristina Edlund (S) tillstår att det är ett tufft mål.

– Det är sju år till 2025 och sju år känns som en kort tid i det här sammanhanget, om jag ska vara ärlig. Men jag har en stor framtidstro. Inte minst för att miljöintresset är så stort hos barnen och ungdomarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om