De tar snabbspår in i vården

Samtidigt som sjukvården har ett skriande behov av mer personal sitter utbildade läkare, tandläkare och sjuksköterskor fast i en lång och långsam process för att kunna använda sina kunskaper i den Svenska vården. Ett snabbspråkspår har visat sig korta tiden betydligt.

Sneha Paramar gör sin provtjästgöring på US i Linköping. Då jobbar hon tillsammans med en Svensk läkare som stöttar bedömmer hennes kunskaper.

Sneha Paramar gör sin provtjästgöring på US i Linköping. Då jobbar hon tillsammans med en Svensk läkare som stöttar bedömmer hennes kunskaper.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2018-09-02 09:00

Sneha Parmar är narkosläkare från Indien och kom till Sverige för lite mer än tre år sedan. Hon följde med maken som är forskare och jobbar på Linköpings universitet.

– När jag kom hit hade vi inga långsiktiga planer, men så länge jag bor här vill jag kunna jobba. Det tog sex månader bara för att få ett personnummer.

Processen för att jobba som läkare tar vanligtvis mellan fem och sju år. Ska hon jobba inom sitt specialområde, som narkosläkare, behöver hon dessutom göra om hela sin specialiseringstjänstgöring (ST) på fem år.

– Jag är glad bara jag kan jobba som läkare. Jag har nyss börjat min provtjänstgöring på sex månader. Sedan ska jag lämna intyg till socialstyrelsen som fattar beslut på några veckor.

Om allt flyter på enligt plan har Sneha klarat hela processen på bara tre år. Hon räknar bort ett år då familjen växte från två till tre. En anledning till att det gått relativt fort för Sneha är språksnabbspåret, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Linköpings universitet och Region Östergötland.

För att få sin yrkeslegitimation ska alla genomgå momenten: 1) granskning av dokument, 2) kunskapsprov, 3) kurs om lagar i vården, 4) språkintyg och 5) praktiktjänst.

– Det spelar ingen roll om du är superspecialist eller hur länge du har jobbat, berättar Sly Agouda som är regional samordnare för nyanlända med hälso- och sjukvårdskompetens.

Läkarna får göra kunskapsprovet när som helst, men provet är på svenska – och det är därför ett snabbspråkspår blir en så viktig komponent för att korta tiden till arbete. Inte bara inom sjukvården

– Språksnabbspår är något regeringen fattat beslut om. Sedan finns det språksnabbspår för läkare, ingenjörer, och lärare.

Januari 2017 startade en första grupp vårdutbildade sin snabbspråksutbildning. Av de 28 som började utbildningen har 23 kommit ut i jobb inom vården.

– Snabbspåret är inte för alla. Om jag säger det så ljuger jag! Det är väldigt intensivt, säger Sly Agouda.

Sneha är en av de som har fått jobb. Hon håller med om att det var intensivt, men också en lärorik tid som svetsade samman flera av deltagarna.

– Jag har kontakt med flera deltagare och vi stöttar fortfarande varandra. Vi tillbringade åtta timmar om dagen under ett år i samma klassrum. Många av oss har samma bakgrund, även om vi kommer från olika länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om