Debatt halkade snett i fullmäktige

– Jag känner mig som ett skilsmässobarn vars föräldrar grälar om vem som egentligen förstörde bröllopsresan. Jessica Eek (V) tog till humorn när partiets föreskolemotion plötsligt blev till en huggsexa mellan (S) och (M).

Som ett skilsmässobarn, så beskrev Jessica Eek (V) sin känsla när (S) och (M) debatterade helt andra saker än Vänsterpartiets motion.

Som ett skilsmässobarn, så beskrev Jessica Eek (V) sin känsla när (S) och (M) debatterade helt andra saker än Vänsterpartiets motion.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-11-30 11:13

Motionen "Utöka rätten till förskola" har undertecknats av Jessica Eek och hennes partikolleger Eva Lindblad och Ulla Nilsson.

I motionen framhålls förskolans pedagogiska värde för fortsatt skolgång. Samtidigt pekar motionärerna på att många barn riskerar att hamna utanför eftersom de bara har rätt att vara på förskolan 15 timmar per vecka om deras föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga. Något som Eva Lindblad (V) hävdade – i vissa fall – var att likställa med vuxenmobbning.

Motionärerna vill se en utökning av antalet timmar till 30.

Varken ja eller nej

Motionen fick en något annorlunda behandling av den styrande majoriteten och diskussionen handlade till att börja med om just detta.

Jessica Eek var kritisk.

– Jag tycker det är märkligt att varken avslå eller bifalla motionen och jag vill verkligen ha ett förtydligande hur man har kommit fram till att behandla den just så här, sa hon.

Samtidigt konstaterade hon att hon förstod att frågan var besvärlig för S som gått till val på just dessa frågor.

– Jag förstår att det är jobbigt att avslå motionen, men med tanke på den politik ni nu driver vore det kanske det ärligaste, sa hon.

Jessica Eek fick oväntat stöd från moderaten Erik Östman som menade att han skulle vara "skitförbannad" om det hade varit hans motion som behandlats på det viset. Själv yrkade han avslag.

Vem är bäst för barnen?

Själva sakfrågan – om utökningen – hamnade lite i skymundan. Magnus Engström (KD) frågade efter barnperspektivet i motionen och menade att pengarna istället ska läggas på mindre barngrupper. Sverigedemokraten Johan Karlsson, yrkade avslag och menade kommunen inte med någon automatik är bättre på att uppfostra barnen än föräldrarna.

Efter det handlade debatten väldigt mycket om vem som gjort vad för förskolan. Barn- och ungdomsnämndens (bun) ordförande Jakob Björneke (S) sa att nuvarande majoritet på ett år – med 17 miljoner av egna pengar – har ökat personaltätheten i förskolan. Till skillnad från förra majoriteten som dragit ner på personalen.

Vilket fick Catharina Rosencrantz (M) tidigare ordförande i bun, att reagera. Den sjunkande personaltätheten berodde på att antalet barn ökade, inte på neddragningar, sa hon. Dessutom, påpekade hon, har andelen förskollärare nu sjunkit långt under de mål barn- och ungdomsnämnden satt upp.

Skilsmässobarnet reagerar

Efter en runda repliker och genmälen mellan Björneke och Rosencrantz tog till slut Jessica Eek plats i talarstolen. Hon beskrev att hon just då, och där, kände sig som skilsmässobarnet vars föräldrar grälar över något som varken har med barnet eller med saken att göra.

Motionen då? Jodå, det blev varken ja eller nej. Beslutet blev mera av en hänvisning. ..."att utbildningskontoret fått i uppdrag att förbereda för ett införande av utökad och mera sammanhållen tid i förskolan kopplat till pågående projekt i några geografiska områden".

Personaltäthet i förskolan

2014 5,6 barn per årsarbetare

2015 5,2 barn per årsarbetare

Personal.

Målet i nybyggda förskolor är 70 procent förskollärare och 30 barnskötare. I äldre 60 procent förskollärare och 40 barnskötare,

I dag är 39 procent av personalen utbildade förskollärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om