Det är Michael Mogensen och Monica Hermansson som lagar 33 portioner varje dag – med omsorg och bra råvaror. Dessutom är de övertygade om att god mat är himla viktigt.
Här bjuds aldrig fabriksrullade köttbullar eller portionsfrysta piroger. Michael och Monica lagar husmanskost, "vanlig enkel" som Monica kallar det, med extra guldkant till helgen.
– Precis som hemma, säger hon. Det är som att laga till en lite större familj än vanligt.
En viktig anledning till att maten får så goda vitsord är antagligen att Michael är både utbildad kock och undersköterska.
– Och att Monica är van att laga mat till en stor familj, glöm inte det, säger Michael. Vi är överens om hur vi ska jobba.
I Kärna vårdby finns 23 korttidsplatser och tio demensplatser. Det betyder att matgästerna ofta är sjuka på olika sätt, och det betyder att näringsintaget är extra viktigt. Från sjukhusens statistik vet vi att en tredjedel av patienterna är undernärda, och det beror ofta på att de är gamla och lite krassliga, kanske ensamma och ofta med dålig aptit.
– Många har ätit dåligt hemma under lång tid, säger Monica allvarligt och det är viktigt att de kommer igång och äter. Då är det viktigare att maten smakar bra, ser bra ut och serveras på ett bra sätt, än att varje detalj är näringsberäknad. Maten är lika mycket medicin som tabletterna de äter.
– Vi äter först med näsan, sedan med ögonen och först därefter med munnen! säger hon.
Det är inte långt mellan matsalen och köket.
– Nej, vi har direktkontakt med matgästerna, säger Michael, och vi pratar ofta med dem för att höra om det är något de saknar eller längtar efter.
En gång i tiden slutade han med kockyrket eftersom det var för stressigt, innebar delade turer och jobb varje helg. Michael blev undersköterska i stället och jobbade med bara vård i 13 år.
– Så kom den här upphandlingen, och Kosmo skulle anställa personal för att jobba varannan vecka i köket, varannan i vården. Det var mitt drömjobb.
Saknar du inte kockstatusen i att jobba på restaurang?
– Nej, säger Michael och skrattar, det här är minsann minst lika utmanande som på en fin restaurang! Gästerna är kritiska och säger precis vad de tycker – dessutom ser de hur det går till när jag lagar maten genom fönstren in till köket.
Monica var kostansvarig i Kärna för länge sedan, men sedan kom en utförare som valde att köpa in mat lagad på annat håll.
– Det var inte alls bra, säger hon, jag var oerhört kritisk. Därför var det fantastiskt roligt att få börja laga mat igen för två år sedan.
Michael och Monica köper själva in råvarorna och har fria händer. De tycker inte att de behöver snåla. Det blir tårta och läsk när något ska firas, vin och snaps för den som vill ha när det är riktigt kalas och målet är att kaffet och 50 procent av mejerivarorna ska vara ekologiska.
– Vi vill servera det vi själva skulle välja, säger Monica, annars skulle man ju inte känna någon stolthet.
Fast det där visar sig vara en sanning med modifikation. Surströmming serveras (utomhus) och det äter ingen av dem. Paltbröd med fläsk och leverstuvning är en favorit hos vissa, medan andra hellre väljer alternativa rätter.
– Det är deras måltid, säger Monica.
Menyerna årstidsanpassas och att producera specialkost och allergianpassad mat ingår också i uppdraget.
När vi kollar i fredagsgrytan på spisen innehåller den söndagens porterstek. Lördagens mat lagas på torsdagen. Vid storhelger jobbar ofta både Michael och Monica i köket, det går det åt när tre kalkoner ska helstekas till nyårsafton eller när all julmaten ska förberedas. Olika temamåltider bjuds, som fish and chips och afternoon tea för den engelska känslan, eller coq au vin och goda ostar för den franska. Extrapersonal i tjusiga klänningar kallas in för rätt stämning under nobelfesten.
– Vi hittar anledningar att fira så ofta vi kan, säger Monica. Det är viktigt, mat är viktigt.
Berätta om maten
Har du synpunkter på maten som serveras på äldreboenden och i hemtjänsten? Hör av dig till susanne Hasselqvist, 013-28 04 19 eller via mejl susanne.hasselqvist@corren.se