I kommunens åtgärdsprogram för kvävedioxid står det att det kan bli aktuellt med åtgärder som avstängda gator, enkelriktningar och sänkt hastighet för att minska biltrafiken i innerstaden. Men Muharrem Demirok (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tror inte på några drastiska åtgärder i första taget.
– Innerstaden har dålig luftkvalitet och det måste vi jobba med. Men att stänga av gator är ett enormt ingrepp och det tror jag inte att någon ser framför sig skulle behövas i Linköping. Det är inte den änden man börjar i, man börjar med att plocka de lågt hängande frukterna, säger han.
Demirok pekar på åtgärder som redan genomförts. Städrutinerna på Hamngatan har gjorts om för att få ner partikelhalten. Tidigare var städningen schemalagd, nu är den väderleksbaserad.
Utökningen av busstrafiken – som genomfördes tidigare i år – ska få fler att åka kollektivt och färre att köra bil.
– Vi har aldrig haft så många busslinjer i tätortstrafiken som vi har nu. Om inte det ger effekt så vet jag inte vad, säger Demirok.
Åtgärdsprogrammet är på samråd till 23 november för att samla in Linköpingsbornas synpunkter.
– Det första som händer sedan är att vi ska genomföra mätningar. Sedan blir det aktuellt att besluta om vilka åtgärder som ska vidtas.
Bättre information om parkeringsplatser är något som Demirok vill satsa på.
– I dag har vi ett hänvisningssystem som börjar först när du kommit in till stan. Kör du mot en parkeringsplats och får signalen att den är full kan det vara en krånglig väg att ta sig runt och hitta nästa parkeringshus. Om vi kan ha hänvisningen mycket tidigare kan du välja väg utifrån det, säger han.
Miljözoner som förbjuder lastbilar, som inte uppfyller vissa miljökrav, att köra i innerstaden kan också bli aktuellt. Däremot inga zoner för personbilar.
– Logistikbranschen är sedan länge redo att hantera det här och många kommuner har gått före med goda resultat. För privatbilar kan det finnas behov av zoner i riktigt stora städer, men inte i Linköping, säger Demirok.
Ni har fått kritik från oppositionen för att prioritera bilismen, bland annat genom att ta bort bussfilerna på Hamngatan.
– Hamngatan har blivit en symbolfråga, men innerstaden är så mycket mer. Jag tycker att vi med det här åtgärdsprogrammet visar att det är vi som tar den här frågan på allvar, säger Demirok.