Demirok kritiserar S-valet

Socialdemokraterna har ett glastak för politiker med annan bakgrund än svensk. Det hävdar kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Foto: Peter Jigerstrom/arkiv Montage: Corren.se

Linköping2015-08-18 21:15

På de sociala medierna Twitter och Facebook skriver han just så. I ett långt inlägg på Facebook kritiserar han – framför allt socialdemokraterna – för att prata om mångfald men inte släppa den fram när den finns.

"Jag skriver aldrig om det interna livet i andra partier....Men jag ska faktiskt göra ett undantag denna gång".

Orsaken till Demiroks reaktion är en fråga i en artikel i tisdagens Corren där det framgår att socialdemokraten Ali Hajar – trots fyra år som vice ordförande i äldrenämnden – inte fått frågan om att vikariera när ordinarie ordförande, Eva Lindh är i riksdagen.

Demirok skriver:

"Ali (Hajar) har under den gånga mandatperioden också varit vice ordförande i den nämnden, vilket hade gett honom ett ovärderligt försprång i arbetet redan från dag ett".

Muharrem Demirok ger också några exempel på S-politiker – med ickesvensk bakgrund – som var framgångsrika i sina respektive personval, men som sedan inte fått några särskilt framskjutna positioner i det kommunala arbetet. Med siffror från valet ger han exempel på att flest personröster inte har spelat roll när förordnanden delats ut.

Han hävdar att personerna är ovärderliga valarbetare som drar in röster och skriver;

"... utan att överdriva så utgör de skillnaden mellan att S har regeringsmakten eller inte i Linköping. Ändå så får de inga framträdande roller efter valen. År efter år har det sett likadant ut.

Själv vill han egentligen inte ge någon kommentar.

– Jag gjorde min kommentar på Facebook. Möjligen blev det för mycket i stundens hetta. Men det är så jag känner det. Jag är också kritisk till mitt eget parti i inlägget, säger han.

Något föredöme när det att gäller att uppvisa mångfald är inte Centern, även om partiet, hävdar han, inte har något glastak.

– Vi har ett jättejobb att göra i Centern och vi vet exakt vilket som är vårt problem och det är att rekrytera människor med utomsvensk bakgrund.

Ali Hajar (S) själv säger att han inte upplever att det finns ett glastak inom socialdemokratin.

– Jag skulle säga att det nästan är tvärtom. Jag gick med i partiet 2001 och redan 2002 stod jag på riksdagslistan. En sådan politiskt karriär tror jag inte någon kan göra i ett annat parti.

Men vad har hänt efter det?

– Jo, det har utvecklats både med mina möjligheter och där partiet vill ha mig. Tycker inte att det finns någon fog för kritiken att det finns strukturer som skulle hindra folk med annan bakgrund att komma vidare. Det tror jag inte alls.

Ali Hajar tror att valberedningen kommer att ta med sig resultatet av personvalskampanjen nästa gång man tänker dela ut uppdrag. I övrigt hänvisar han till att det är valberedningen som hanterar vikariefrågorna enligt de riktlinjer som partiet beslutat.

Att du efter valet fick gå från en vice ordförandepost i en äldrenämnden till en vanlig ledamotplats i en helt annan nämnd, kan inte det uppfattas som en petning?

– Det finns förklaringar, och en viktig sådan är att vi inte styr ensamma, säger Ali Hajar.

Kommunalrådet Jakob Björneke (S) vill inte kommentera Muharrem Demiroks synpunkter på Socialdemokraterna, men säger att det finns frågor om mångfald som partiet behöver jobba med.

– Trots att många duktiga medarbetare med ickesvensk bakgrund sitter i fullmäktige och styrelser har inte partiet lyckats får med någon i den lokalpolitiska toppen, säger han.

Enligt Björneke pågår ett arbete som ska göra partiet bättre på att fånga upp människor med ickesvensk bakgrund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om