Regnet öser ner utanför Centerpartiets kansli i Stockholm – bara stenkast från riksdagshuset. Kameror och mikrofoner riggas, och ett stort mediauppbåd gör sig redo inför pressträffen. Tidigt på onsdagsmorgonen meddelade Centerpartiet att dagen var kommen – dagen då valberedningen skulle presentera sitt förslag på ny partiledare. Skulle det bli Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström eller Linköpingspolitikern Muharrem Demirok? Vem anses ha störst stöd för att efterträda Annie Lööf?
När valberedningens ordförande Jan Andersson tågade in i lokalen hade han Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Ulrika Liljeberg med sig – inte Elisabeth Thand Ringqvist. Han drog inte ut på tiden – utan kom snabbt till saken.
– Vi föreslår i dag den person som har stödet och förmågan att leda Centerpartiet in i framtiden. Valberedningens förslag är Muharrem Demirok, sa han och meddelade att Bäckström föreslås som förste vice ordförande i partiet och Liljeberg som andre vice ordförande.
– Med Muharrem får vi en lagspelare som har god kommunikativ förmåga. Det är kortversionen på det vi har haft med oss i bedömningen. Vi ser också att han har ett brett stöd i centerrörelsen, fortsatte han efter pressträffen.
Om det är så att Muharrem Demirok får medlemmarnas stöd vid partistämman 2 februari har han gjort en slags blixtkarriär de senaste månaderna. Inför höstens val kandiderade han till riksdagen – och kom in. Nu, kort därefter, kan han i princip gå från att vara samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Linköping till att bli en av landets mest framstående politiker.
– Det här är stort. Det är en stor dag för mig. När jag befann mitt i valrörelsen i Linköping fanns inte det här på tapeten. Sen har det, under kandidatturnéns gång, vuxit fram och när jag har haft ett så starkt stöd bland medlemmarna har det ändå funnits en känsla av att det här kan gå. Medlemmarna verkar tycka att jag står för något bra, sa Muharrem Demirok direkt efter pressträffen.
Hur ser du på den blixtresa som du har gjort?
– Jag har som sagt varit en ledande politiker i Linköping under många år och jag har fått jobba med samhällsutvecklingen där, och det ska man inte underskatta. Jag känner mig ganska lugn inför nya stora utmaningar. Men visst är det här en helt annan spelplan där jag kommer att få anpassa mig till den nationella politiken.
Under kandidatturnén har du fått en del kritik för att inte ha erfarenhet nog från riksdagsarbete.
– Sverige styrs inte bara från riksdagen. Sverige styrs också från 290 kommuner. Det ska man komma ihåg.
I slutet av kandidatturnén valde Muharrem Demirok att, i en intervju med oss, medge att han har dömts för två fall av misshandel på 1990-talet. Detta var inget som stoppade hans kandidatur.
– Det är klart att det inte är någon merit, men å andra sidan har de flesta av oss en ryggsäck. Vi har gjort bedömningen att det här ligger väldigt långt tillbaka i tiden och att det inte omöjligör Muharrem som partiledare. Jag hoppas att partiet och samhället i övrigt kan bedöma honom utifrån var han befinner sig i dag, säger valberedningens ordförande Jan Andersson.
Efter onsdagens pressträff passade vi på att fråga Muharrem Demirok om han har fler hemligheter att dela med sig av.
– När jag var ung jobbade jag till exempel svart i restaurangbranschen, inte för att jag ville utan för att det var det som erbjöds. På vägen till Åtvidaberg, för många år sedan, åkte jag fast för en fortkörning och när jag var utbytesstudent i Australien delade jag och fyra kompisar på en marijuanakaka – för nyfikenhetens skull, säger han.
Hur tänker du att misshandelsdomarna kommer att påverka dig nu - om du blir partiledare?
– Jag har valt att gå ut och prata om domarna inför medlemmarna och jag hoppas att man kan bedöma mig utifrån den jag är i dag och min politiska gärning.
Hur ser du på det negativa med partiledarskapet? Hot och hat till exempel.
– Jag har ett starkt stöd inom partiet och det är viktigt att komma ihåg att man inte är ensam i det här. Jag har ett fantastiskt team av både tjänstemän och förtroendevalda runt mig och det ger mig styrka att fortsätta.
Vad vill du säga till alla i Linköping?
– Att utan dem hade jag inte varit där jag är i dag. Centern i Linköping och Östergötland har betytt mycket för mig. De har trott på mig, fostrat mig politiskt och gett mig möjlighet att driva politik.