Kompisarna, det var IT-teknikern Björn Roberg och så Martin Golbe som jobbat som produktionschef på Brunneby musteri.
– Jag hade erfarenheten av logistik och hantering av livsmedel. Björn snickrade ihop en IT-plattform – och nu är vi igång, konstaterar Martin.
Med hjälp av ytterligare en kompis, Kristoffer Domanski som gick in som investerare, köpte de en lastbil samt kyl- och värmeskåp. Jenny Larsson anställdes för att sköta driften och sedan några veckor tillbaka står hon på gräsmattan utanför Södra entrén på US och langar ut lunchlådor genom lastbilens lucka.
Fyra olika restauranger
Kunden får gå in på matvagnen.se i förväg för att beställa och betala sin mat. Just nu finns det drygt tio alternativ att välja mellan varje dag, från fyra restauranger: Bistro ett rum och kök, Gotthards kök och matsalar, Saigon och Tegelvalven.
Restaurangerna ställer in den lagade maten i Matvagnens värmeskåp (kylskåp när det är sushi) och så kör Jenny runt med lastbilen och hämtar upp skåpen lagom till lunch. Kunden har då två timmar på sig att hämta ut sin låda, mot uppvisande av den kod som man får man när man betalar. Snabbt och smidigt, utan hantering av kort eller kontanter, är tanken.
Idén kan sprida sig
Maträtterna är enligt Martin Golbe utvalda för att kunna varmhållas utan att förlora i kvalitet. Priset är detsamma som respektive restaurang tar för sin takeaway. Affärsidén då..? Jo, Matvagnen har avtal med restaurangerna och får köpa matportionerna till ett lägre pris.
– Restaurangerna är intresserade av att utöka sin kundkrets med alla som vistas på US och garnisonen. Men det är klart att vi måste upp i volym för att det ska bära sig. Vagnen har en kapacitet på 300 portioner om dagen och så här i början har det bara blivit ett 20-tal.
Kompisarna bakom idén har andra heltidsjobb och driver Matvagnen som ett sidoprojekt. Men Martin Golbe tror stenhårt på idén och räknar med att det går att öppna på fler ställen i landet.
– Så vitt jag vet är vi ensamma om det här konceptet, med mat från flera olika restauranger. Och det är nog samma brist på bra lunchmat vid alla sjukhus – och på många andra arbetsplatser också.