Deras miljonstöd håller restaurangbranschen flytande

Fastighetsägarna i Linköping ligger ute med minst 55 miljoner kronor – som stöd till restaurangbranschen och övrig näringsverksamhet. Stödet till bostäderna är däremot mycket mer blygsamt.

Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping, har gjort en undersökning vars resultat förvånade honom.

Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping, har gjort en undersökning vars resultat förvånade honom.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2020-12-27 10:00

Detta enligt en färsk undersökning som Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping, har gjort.

– De miljonerna håller restaurangbranschen i Linköping flytande. Om fastighetsägarna inte hade lämnat de här stöden hade vi säkerligen sett betydligt fler konkurser. När Pinchos gick i konkurs förra veckan blev det så extra påtagligt. Det är ju en restaurang som gått ganska bra under flera år och klarade sig under pandemikrisen tack vare hyresstöden. Men till slut gick det inte längre, säger Rikard Norman.

Fastighetsägarna har cirka 250 medlemmar i Linköping och 64 av dem har svarat på flera frågor i undersökningen. Syftet med den var att ta reda på hur bostadsmarknaden i Linköping har påverkats av pandemikrisen och hur fastighetsägarnas stöd till kommersiella hyresgäster ser ut. Frågorna har även ställts till Stångåstaden, trots att bostadbolaget inte är medlem i Fastighetsägarna.

– På frågan om rabatter till bostäder så är det en aktör som står för sju miljoner själv. Beloppet stämmer bra överens med Stångåstadens uppskjutning av årets höjning från april till slutet av året. Men bortsett från den ligget stödet lågt, strax under 600 000 kronor. Det visar tydligt att bostadsmarknaden inte alls drabbats så här långt.

Kan man tolka det som att fastighetsägarna inte var så pigga på att hjälpa sina bostadshyresgäster?

– Nej. Enbart 11 procent av fastighetsägarna i undersökningen hade fått fler frågor från bostadshyresgäster om anstånd eller reducerad hyra under 2020, jämfört med ett normalår. Övriga 89 procent fick antingen lika många förfrågningar som vanligt eller färre. Det tyder på att vi än så länge inte kan prata om någon kris på bostadsmarknaden.

När det gäller stödet till de kommersiella hyresgästerna, säger sig Rikard Norman vara förvånad över det höga beloppet.

– Det handlar ju om att fastighetsbranschen bara i Linköpings kommun ligger ute med 55 miljoner till näringsverksamheter och det är inte hela summan eftersom alla medlemmar inte har svarat. Många har kvartalshyra och nu ska hyran för första kvartalet betalas. Efter novembers restriktioner och de från förra veckan, utan att ett nytt stödpaket har kommit, är jag orolig över att en ny våg av konkurser kommer. Detta drabbar också fastighetsägarna och då kan vi få ytterligare en bransch i kris.

Statligt lokalhyresstöd

Alla hyresvärdar/fastighetsägare, som under april, maj och juni har sänkt hyran till företag inom coronadrabbade branscher, har kunnat ansöka om statlig kompensation. Regeringen har avsett fem miljarder kronor till det.

Hyresvärdarna kan få från staten hälften av den rabatten man gav till företagen, men summan ska vara högst 25 procent av grundhyran. Sista ansökningsdagen var 31 augusti. 

I Linköping har 446 fastighetsägare ansökt om det statliga ­lokalhyresstödet hos länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!