"Det är kryddorna som är grunden"

Efterrätten är ju det märkligaste av allt. Den ser ut som sönderkokta röda linser i sin kastrull, men det visar sig vara hackade morötter kokta i mjölk. Typisk indisk dessert.

Äntligen klart. Lennart Svahn,  Therese Björn Johansson och Malin Andersson ger godkänt på alla kvällens rätter.

Äntligen klart. Lennart Svahn, Therese Björn Johansson och Malin Andersson ger godkänt på alla kvällens rätter.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-10-17 11:30

Med lite russin, socker, kardemumma och mandel på är den fantastiskt god. Passar bra efter kryddig äggcurry, aubergin och potatis, vitkål och nötris.

Krishnakant Desai är inte förvånad över att vi gillar det. Han har haft matlagningskurser i 40 år och bortåt 700-800 Linköpingsbor har lärt sig laga indiskt med honom.

Från Indien kom den unge indiska arkitekten Krishnakant först till Berlin för att jobba och sedan till London. Det var där han träffade Gunilla från Klockrike.

De flyttade till Indien och fick tre barn, och 1974 flyttade de till Gunillas hemtrakter.

– Vi lagade indisk mat där och släkt och vänner gillade den, säger Krishnakant. De ville lära sig laga indisk mat. Min svåger var läkare och ordnade en grupp med sjukvårdspersonal och hösten 1976 hade jag min första kurs.

På den vägen är det.

– Så länge deltagarna kommer, så kan jag inte sluta, säger Krishnakant. Jag vill fortsätta så länge jag har kraft och intresse.

Han är 80 år, men pigg som en lärka och när han säger att det kan bli tio års kurser till så tror vi gärna på det.

Krishnakant är född vegetarian. 75-80 procent av alla indier är det, berättar han. De som bor nära kusten äter fisk och i norra Indien bor de som äter kött.

– Jag började äta kött när jag kom till Berlin. Det var svårt att tugga. Jag fick börja med korv. Fortfarande är kött inte riktigt min grej. Och nu är allt fler svenskar också vegetarianer.

På kursen lagas oftast en kött- eller äggrätt, ett par grönsaksrätter, ris eller bröd och sallad.

Lennart Svahn från Västervik lagar äggcurry i dag. Det är ingen curry alls i den rätten, men många andra kryddor. Lennart jobbar som kock på en förskola och funderar på att göra en indisk temadag för barnen framöver.

– Det skulle nog fungera bra, säger han, maten är inte alls så stark som jag trodde.

Intill står Martina Wennfalk. Hon har gjort den egendomliga efterrätten som visar sig vara jättegod.

– Det är verkligen roligt att prova med andra kryddor än de vanliga, säger hon.

Joakim Engstrand står för kvällens kötträtt. Han gillar stark mat och äter gärna indiskt.

– När jag lagar de här rätterna hemma så kommer jag att krydda mer, säger han.

Susanne Karlsson har gjort en gryta av aubergine och potatis.

– Hoppas den smakar bättre än den ser ut, säger hon bekymrat, den är väldigt grå.

Men god, visar det sig. Alla dagens rätter får bra betyg.

– Roligt att se hur man kan variera vanliga ingredienser, säger Malin Andersson som kokar ris med kanel, nejlikor och kummin så det luktar glögg och jul i köket.

Krishnakant visar sitt förråd med kummin och koriander (mycket viktiga och dessutom nyttiga kryddor; 1/2 tesked kummin hjälper snabbt den som har ätit och druckit för mycket), gurkmeja och ingefära (mycket viktiga och bra för blodet, används mot ledbesvär i Indien) och därtill vitlök och lök (både hälsosamma och viktiga).

Curry är engelsmännens påhitt, men numera använder även indier denna krydda. Kryddblandningen garam masala blandas enligt olika familjetraditioner.

– Har man salt, gurkmeja och garam masala så klarar man sig, säger Krishnakant. Det är kryddorna som är grunden för den indiska maten.

Morotsgodis (Gajar Halva)

4 dl mjölk

150 g socker

2 msk matolja

4 msk sultanrussin

röd karamellfärg

1 kg grovt rivna morötter

30 g margarin

1 1/2 tsk kardemummor

15 skalade hackade mandlar

Koka mjölken och morötterna under omrörning på medelvärme tills blandningen tjocknar (ca en halvtimme). Tillsätt socker och koka ytterligare en kvart. Tillsätt fettet och koka tills blandningen tjocknat (en halvtimme). Tillsätt karamellfärg och russin. Häll ut massan på en smord plåt, bred ut den och dekorera med krossade kardemummor och mandlar. Serveras kallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om