"Det är pinsamt av Sverige"

En kamera monterad på en drönare i luften blir en övervakningskamera. Det är kontentan i en dom i Högsta förvaltningsdomstolen i fredags. Flera av länets drönarföretag beklagar beslutet.

Robin Kahlbom på Intuitive Aerial tror inte att de påverkas av beslutet om att kameror på drönare omfattas av kameraövervakningslagen.

Robin Kahlbom på Intuitive Aerial tror inte att de påverkas av beslutet om att kameror på drönare omfattas av kameraövervakningslagen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-10-24 15:53

Domen slår fast att en obemannad farkost med kamera är att jämställa med en övervakningskamera, där det krävs särskilt tillstånd för fotografering. Men flera av de mest högteknologiska drönarföretagen säger samtidigt att de inte kommer att påverkas av domslutet, främst för att en stor del av deras verksamhet bygger på internationella relationer.

– Cirka 95 procent av vår drönarverksamhet går på export. Vi jobbar också främst med tv- och filminspelningar där det antingen finns tillstånd eller är klargjort att det handlar en begränsad inspelningsplats, säger Robin Kahlbom på börsnoterade Intuitive Aerial.

De har byggt kamerateknik på en drönarplattform som de även applicerar på markburna rörliga plattformar som inte omfattas av drönarbeslutet. Men Robin Kahlbom konstaterar att Högsta förvaltningsdomstolens beslut kommer att påverka andra aktörer.

– Mäklare, arkitekter och massmedia till exempel. Det är seriösa aktörer som det här beslutet slår mot. Det är synd eftersom Sverige tills nu varit ett föregångarland kring utvecklingen för drönarföretag, säger Robin Kahlbom.

Rolf Schytt, vd på Cybaero i Mjärdevi science park, gör en liknande analys:

– I Sverige marknadsför vi våra produkter mot företag och ”blåljusmyndigheter” samt försvarssektorn, som inte är berörda av beslutet. I dagsläget har vi dessutom flertalet kunder och potentiella kunder utomlands, där regelverken skiljer sig från de svenska. Det är synd att de samhällsnyttiga aspekterna kommer att drabbas, samt att denna dom hämmar en bransch under tillväxt. Vi förutsätter att nya regler som är anpassade för branschen och syftet med kameror på obemannade system tas fram skyndsamt, säger Rolf Schytt.

Och Ludvig Emgård, grundare av Spotscale som är relativt nystartat och i en expansionsfas, konstaterar att domen inte var någon överraskning.

– Nej, vi var ganska beredda på det här. Det är inte förödande för oss eftersom vår molnlösning används internationellt. Vi får bilder skickade till oss från flera länder. Men det är ändå pinsamt att Sverige som verkligen har gått före på många sätt nu sätter käpparna i hjulen för många företag i branschen, säger han.

Spotscale använder drönare för att skanna av byggnader och områden så att man senare kan göra 3D-modeller till exempelvis detaljplanering eller arkitektskisser. Emgård menar att både Transportstyrelsen och Luftfartsverket har omfamnat drönartekniken, men att det har saknats en fungerande lagstiftning gällande integritet.

– Därför är det tråkigt att Datainspektionen kan komma så här sent till bordet för att tvinga fram en lagstiftning. I nuläget är det kameraövervakningslagen som får styra.

Samtidigt tror han inte att det kommer hålla länge:

– Nej, det finns så mycket samhällsnytta och så mycket pengar investerade inom näringslivet kring olika användningssätt för drönare. Inom branschen kommer vi nu att mobilisera oss och argumentera för olika lösningar, säger Ludvig Emgård.

Drönare och kameror

Högsta förvaltningsdomstolen offentliggjorde nyligen sin dom, i en process som drivits av Datainspektionen, rörande fotografering från drönare. Domstolen slår fast att en obemannad farkost med kamera är att jämställa med en övervakningskamera, där det krävs särskilt tillstånd för fotografering.

Drönare har börjat användas inom alltfler områden och yrken: Fotografer använder drönare för inspelning av reklamfilmer, av filmer och tv. Bilderna har använts bland annat av mäklare eller i reklamfilmer. Sveriges lantbruksuniversitet har i ett projekt börjat använda drönare för att undersöka hur de kan användas i jordbruket. Polisen använder kameror i drönare, bland annat i Malmö efter sommarens alla bilbränder. Det finns exempel på när räddningstjänsten använt drönare med kamera.

En statlig utredning, "Utredningen om kameraövervakning", ser just nu över lagstiftningen runt kameraövervakning. Ett av uppdragen är att undersöka lagens överensstämmelse med ny teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!