- Om något skulle hända vid badet, till exempel om någon tar sig ett dopp efter att ha tagit ett glas för mycket och halkar och skadar sig, så blir det kommunens ansvar. Reglementet är stentufft. Vi har tyvärr inte kunnat lösa säkerhetsfrågan, säger Muharrem Demirok (c), ordförande i kommunens teknik- och samhällsbyggnadsnämnd.
Tanken var att poolen skulle vara tillgänglig dygnet runt. Det medför stränga säkerhetsrestriktioner, som nu alltså punkterat projektet.
Kommunen har personal som dagtid kontrollerar bland annat nedskräpningen vid Stångån.
De skulle också kunna övervaka poolen. Nattetid finns dock inga sådana resurser.
- Vi har försökt samarbeta med exempelvis hotellet Scandic som ligger alldeles intill, men ingen vill ta på sig de extra kostnaderna. Om kommunen skulle anlita ett vaktbolag skulle kostnaderna springa iväg direkt, säger Muharrem Demirok.
Corren kunde redan i mitten av april berätta om att teknik- och samhällsbyggnadsnämnden hade inlett ett samarbete med Linköpingsföretaget Prodelox med målet att anlägga en badbar pool vid den konstgjorda stranden vid Stångån.
Poolen skulle fylla en stor lucka för alla överhettade soldyrkare eftersom vattenkvalitén i Stångån knappast uppmuntrar till bad.
Nu går alltså planerna om intet, något som Muharrem Demirok beklagar.
- Vi har verkligen gjort allt vi har kunnat. Vi har slitit våra hår för att ro projektet i hamn. Jag tror inte att någon är ledsnare än jag för att vi inte har lyckats, säger han.
Om poolen kommer att komma på plats till nästa sommar är i nuläget oklart.
- Vi hoppas naturligtvis på det, men jag vågar inte lova någonting. Vi försöker hitta enklare lösningar som inte kräver samma typ av säkerhetsåtgärder. Man skulle exempelvis kunna tänka sig att någon får driva en kiosk där i utbyte mot att de sköter både stranden och poolen. Jag vill verkligen få in mer vatten i Linköpings stadsbild, säger Muharrem Demirok.