När Corren på fredagen får kontakt med Johan Jeppsson har han just genomfört ett mörkerpass vid Nellis Air Force Base i Nevada. Basen ligger inte långt från den välkända spelstaden Las Vegas. Klockan är 03.25, lokal tid.
– Vi hade i uppdrag ett eliminera ett ”high value target”. Vi skulle leta upp och slå ut målet. Det lyckades vi med, säger Jeppsson och fortsätter:
– Vi var tvungna att slå oss in i fientligt luftrum genom att eliminera luftförsvar på marken och i luften för att kunna leta efter målet. Totalt deltog 63 flygplan på vår sida.
Har övningarna varit realistiska?
– Ja, det blir förmodligen inte svårare än så här.
IncidentSverige deltar i övningen med åtta Jas 39 Gripen från F17 i Kallinge. Under flygningen från Sverige till USA via Azorerna skedde en incident som ledde till att stridsflygplanen fick landa i England. Det var i samband med lufttankning som en så kallad prob – en anordning som fälls ut från flygplanet vid tankning – bröts sönder. De skadade flygplanet byttes ut och den fortsatta färden över Atlanten gick utan problem.
Under övningen i Nevada har de svenska piloterna fått genomföra jakt- och attackuppdrag under realistiska former. Totalt har 117 flygplan och 2 700 personer varit inblandade i övningen. Merparten av flygplanen tillhör det amerikanska flygvapnet men även Nederländerna och Singapore har deltagit med flygplan av typ F-16. Förenade Arabemiraten har deltagit med franska Mirage 2000.
Viktigt att deltaÖverstelöjtnant Anders Segerby, som är kontingentchef och ansvarig för de 110 svenskar som är på plats, säger att det är viktigt för flygvapnets piloter att delta i internationella övningar. Det handlar inte minst om att öva samverkan inför eventuella framtida uppdrag som liknar insatsen över Libyen.
– Det är viktigt att öva tillsammans med andra länder för att få våra krigsdivisioner dugliga i sina roller. Vi måste kunna samverka med andra länder.
Hur ser du på att alliansfria Sverige övar tillsammans med Natoländer?
– Vi har Sveriges uppdrag att kunna lösa uppgifter internationellt. Vi är i Kosovo och i Afghanistan. Alla länder använder NATO-standard. Det är ungefär som att de flesta människor på jorden kan lite engelska. Vi måste kunna prata samma språk om vi ska samverka, säger Anders Segerby till Corren.
På onsdag nästa vecka förväntas de åtta Gripenplanen landa på svensk mark igen.