Det bubblar och jäser i studentlyan

I en trång studentlägenhet i Ryd står Jens Peterson och Viktor Nyman och brygger öl. Billig alkohol till studentfesten, tänker du kanske. Men nejdå, här är det SM i hembryggd öl som hägrar.

En studentlägenhet är inte stor – men tillräckligt stor att brygga öl i.

En studentlägenhet är inte stor – men tillräckligt stor att brygga öl i.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2015-04-11 08:15

Utrustningen är enkel. En stor gryta köpt på loppis för en tjuga, en kylväska från Tradera, några jäskärl i plast.

– Alltihop har väl kostat oss en tusenlapp. Men nu har vi faktiskt köpt en maltkross också för 1 500 kronor. Det var så tidsödande att köra malten i kaffekvarnen, säger Viktor.

Viktor och Jens av två av fyra medlemmar i bryggarkollektivet Rüdbrygger, klasskompisar som började brygga för några år sedan när ölintresset hade väckts.

– Det började när jag var 18 år och såg en kompis dricka en konstig öl i ett konstigt glas. Kwak var det. Jag testade och det var ju väldigt mycket godare än en stor stark, berättar Viktor.

Viktor står vid spisen – som egentligen är alldeles för liten och klen – och värmer vatten till mäsken. Han tillsätter magnesiumsulfat, kalciumklorid och mjölksyra.

– Det är för att Linköpings vatten är så mjukt och basiskt. Lite överkurs, men det blir lätt så när man nördar ner sig i något, kommenterar Viktor.

Jens mal malten och när vattnet nått exakt rätt temperatur blandas de båda ingredienserna till mäsk i en stor kylväska. Receptet har Viktor och Jens gjort själva och matat in i ett dataprogram och nu går volymer och temperaturer med mera att avläsa på en skärm på skrivbordet ett par meter bort.

Mäsken ska nu ligga i kylväskan en timme medan enzymerna omvandlar stärkelsen till sockerarter.

– Bryggning består till 60 procent av väntan. 30 procent är rengöring och själva bryggningen kanske 10 procent, säger Jens.

Vi pratar om ölintresset som fulltändigt exploderat i Sverige de senaste åren. När Viktor och Jens började brygga för fem år sedan fick de skaffa den mesta informationen på amerikanska sajter.

– Nu är det jättestort i Sverige. Det hänger väl ihop med ett allmänt ökat intresse för mat och dryck. Och det har blivit lättillgängligt, både med information på nätet och att köpa bryggutrustning.

Efter en timme är det dags att tappa ut vätskan och laka ur mäsken med mer varmvatten. Viktor och Jens har nu fått en sötvört som sätts på kokning i den stora grytan på spisen. En timme ska det koka, medan vörten steriliseras och oönskade ämnen som dimetylsulfid ångar bort. Mot slutet tillsätter Viktor och Jens humle i några omgångar, amerikansk humle som ger en härlig doft i den lilla lägenheten.

– Det ska bli en väldigt modern IPA, med massor av aromhumle men inte så mycket hård beska. Därför tillsätter vi ingen humle förrän en kvart före slutet. Sedan en giva till med fem minuter kvar och ytterligare en efter koket, berättar Viktor.

Grabbarna i Rüdbrygger gör öl någon gång i månaden. Oftare ibland, mer sällan ibland – allt beror på hur mycket tid studierna kräver. 50–60 så kallade batcher har det blivit och de flesta har blivit lyckade.

– Två–tre gånger har det gått åt skogen, då har ölet blivit infekterat. Det är så oerhört viktigt att hålla rent när man brygger öl, säger Jens.

Vörten kyls med vatten genom ett kylrör som Viktor och Jens böjt till av ett bränslerör från Biltema. Så silas den ner i ett jäskar tillsammans med jäst och nu är det bara att vänta. Förhoppningsvis blir det ett öl som kan ta medalj vid hembryggnings-SM i Solna 9 maj.

Fakta om Jens och Viktor Jens Peterson Viktor Nyman

Ålder: 24

Bor: Ryd, Linköping. Kommer från Östhammar i Norduppland.

Gör: Nybliven civilingenjör i maskinteknik. Söker jobb.

Favoritöl: Yeti från Great Divide.

Ålder: 24

Bor: Ryd, Linköping. Kommer från Stockholm.

Gör: Håller på att avsluta civilingenjörsstudierna.

Favoritöl: Orval och Omnipollo Zodiak.

Rüdbrygger finns på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om