På kommunen är det upp till varje chef i respektive förvaltning att avgöra vad personalen ska få i julklapp. Total finns det 400 kronor som får fördelas på julklappar, sommarfester och påskägg med mera. Det går därför inte att ge ett enhetligt svar på vad kommunens anställda får i julklapp. Men en vanligt förekommande julkapp, både på förvaltningar och hos kommunala bolag, är ett presentkort som gäller för hela innerstan i varierande värde. Men på kommunens evenemangsbolag ekar det tomt under granen.
– Vi delar inte ut julklappar till personalen i år. Vi gör ett något sämre resultat i år och vi ska vara sparsamma med våra pengar, säger Johan Rustan, vd på Visit Linköping & Co AB.
Det blir alltså ingen julklapp för de anställda på bolaget till skillnad från förra året dåmedarbetarna fick ett gåvokort på 250 kronor. Trots det har han inte upplevt något missnöje hos hans julklappslösa anställda.
– Det är ingenting som kommit fram. Går det bättre för oss då får man en julklapp, går det mindre bra då får man inte det.
Rustan tar det hela med ro och stänger samtidigt inte dörren för ett julklappstätare 2019.
–Vi får hoppas att tomten är snäll nästa år! säger han och skrattar.
På regionen har klinikerna blivit uppmanade att spara in på julgåvorna till anställda. En julklapp får max kosta 300 kronor per person.
– Det är upp till varje enhet att bestämma om man ska ha julbord eller julgåva till sina anställda. Men i år uppmanas alla till en stor restriktivitet. Jag tror det är många, men för att veta det måste man gå ut till varje enhet och det skulle bli en stor utredning, säger Bodil Knuthammar, pressekreterare vid Region Östergötland.
Knuthammar ingår i ledningsstaben där det inte delas ut några julklappar. Men det är inget som påverkar arbetsmoralen.
– Jag har jobbat här i nio år och aldrig fått en julklapp. Jag tycker inte det är prioriterat för egen del. Ska man göra nånting ska man göra en social aktivitet. Vi hade en eftermiddag där vi blev bjudna på en jultallrik och vi lyssnade på föreläsningar.